ßßß Cookit - przepis na Pleśniak wiśniowy

Pleśniak wiśniowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 szklanki mąki
200 g masła
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru (do ciasta)
2/3 szklanki cukru (do ubicia piany)
2 łyżki kakao
2 słoiczki (po 280 g) dżemu wiśniowego
opcjonalnie dodatkowe owoce świeże lub z konfitury
Czas przygotowania: 15-20 min plus 50 min pieczenie
Przepis na: Pleśniak wiśniowy
Pleśniak chodził za mną przez ostatnie dwa dni. Chodził, chodził, aż doszedł. Nie chciało mi się go piec potwornie, ale w sumie teraz się zastanawiam dlaczego, skoro jest tak prosty, a tak smaczny?
Z założenia miał być ciastem śliwkowo-jabłkowym. Ale w swojej ślepocie nie zauważyłam, że nie mam powideł śliwkowych. Za to na szczęście znalazł się dżem wiśniowy, który dzielnie zastąpił śliwki.
W związku z tym, że lubię bardzo dużo owoców w tym cieście, postanowiłam zrobić je na dużej blasze. Podana ilość ciasta zdecydowanie wystarcza na blachę 39,5 cm x 23,5 cm. Ale jeśli ktoś woli nieco grubsze ciasto, to spokojnie można tę ilość upiec na blasze 35 cm x 24 cm.
A teraz jak zabrać się za ciasto. Najpierw siekam masło i mieszam z mąką. Oddzielam białka jajek od żółtek i żółtka dodaję do ciasta. Następnie proszek do pieczenia, sól, 2 łyżki cukru. Zagniatam wszystko. Na początku ciasto jest bardzo sypkie, ale po chwili zaczyna tworzyć jednolitą masę. Kiedy już jest zwarta kula, dzielę ją na trzy części. Jedna z nich jest odrobinę większa od dwóch pozostałych. Tę kulę i jedną mniejszą owijam w folię i wkładam do zamrażalnika. Nad trzecią częścią jeszcze się poznęcam ;) Dodaję do niej kakao i jeszcze chwilę wyrabiam. Jeśli nie wyjdzie idealnie kolorystycznie, wcale się nie przejmuję, bo i tak będzie to ścierane na tarce. Tę część też daję do zamrażalnika.
Teraz znienawidzona czynność – wykładam blachę papierem do pieczenia. Można oczywiście posmarować blachę masłem i obsypać mąką lub bułką tartą, ale mimo niedogodności wolę papier.
Wyciągam z zamrażalnika większą kulę ciasta i ścieram ją na dużych oczkach tarki, aby w miarę równo pokryła dno blachy. Następnie łyżeczką przekładam dżem na starte ciasto. Robię to małymi częściami, żeby ciasto się nie poprzesuwało. Dziś użyłam 2 słoiczków 280 g dżemu wiśniowego, po czym doszłam do wniosku, że jest w nim mało owoców i dorzuciłam owoce z konfitury.
Na warstwę dżemu ścieram ciemne ciasto. Następnie ubijam białka na dość sztywną pianę – w trakcie ubijania dosypuję 2/3 szklanki cukru. Pianą pokrywam warstwę ciasta.
Następnie ostatnią kulę ciasta (znowu jasnego) ścieram na tarce i cienką warstwą przykrywam pianę.
Nastawiam piekarnik na 180 st. C i kiedy się nagrzeje, wkładam blachę. Piekę ciasto około 45-50 minut. Po wyciągnięciu zostawiam je do całkowitego przestygnięcia (teoretycznie, dziś dotrwało do temperatury letniej…), kroję i podaję. Smacznego!
Podobne przepisy
Pomarańczowe muffiny
Dwukolorowa babka
Karnawałowe ciasteczka
Red Velvet
Mazurek królewski
Źródło:http://www.gryzz.pl/plesniak-wisniowy