Wykonanie
Składniki3 szklanki
mąki200 g
masła4
jaja1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki
cukru (do ciasta)2/3 szklanki
cukru (do ubicia piany)2 łyżki
kakao2 słoiczki (po 280 g)
dżemu wiśniowegoopcjonalnie dodatkowe
owoce świeże lub z
konfituryCzas przygotowania: 15-20 min plus 50 min pieczeniePrzepis na: Pleśniak
wiśniowyPleśniak chodził za mną przez ostatnie dwa dni. Chodził, chodził, aż doszedł. Nie chciało mi się go piec potwornie, ale w
sumie teraz się zastanawiam dlaczego, skoro jest tak prosty, a tak smaczny?Z założenia miał być
ciastem śliwkowo-
jabłkowym. Ale w swojej ślepocie nie zauważyłam, że nie mam
powideł śliwkowych. Za to na szczęście znalazł się
dżem wiśniowy, który dzielnie zastąpił
śliwki.W związku z tym, że lubię bardzo dużo
owoców w tym cieście, postanowiłam zrobić je na dużej blasze. Podana ilość ciasta zdecydowanie wystarcza na blachę 39,5 cm x 23,5 cm. Ale jeśli ktoś woli nieco grubsze ciasto, to spokojnie można tę ilość upiec na blasze 35 cm x 24 cm.A teraz jak zabrać się za ciasto. Najpierw siekam
masło i mieszam z
mąką. Oddzielam
białka jajek od
żółtek i
żółtka dodaję do ciasta. Następnie
proszek do pieczenia,
sól, 2 łyżki
cukru. Zagniatam wszystko. Na początku ciasto jest bardzo sypkie, ale po chwili zaczyna tworzyć jednolitą masę. Kiedy już jest zwarta kula, dzielę ją na trzy części. Jedna z nich jest odrobinę większa od dwóch pozostałych. Tę kulę i jedną mniejszą owijam w folię i wkładam do zamrażalnika. Nad trzecią częścią jeszcze się poznęcam ;) Dodaję do niej
kakao i jeszcze chwilę wyrabiam. Jeśli nie wyjdzie idealnie kolorystycznie, wcale się nie przejmuję, bo i tak będzie to ścierane na tarce. Tę część też
daję do zamrażalnika.Teraz znienawidzona czynność – wykładam blachę papierem do pieczenia. Można oczywiście posmarować blachę
masłem i obsypać
mąką lub
bułką tartą, ale mimo niedogodności wolę papier.Wyciągam z zamrażalnika większą kulę ciasta i ścieram ją na dużych oczkach tarki, aby w miarę równo pokryła dno blachy. Następnie łyżeczką przekładam
dżem na starte ciasto. Robię to małymi częściami, żeby ciasto się nie poprzesuwało. Dziś użyłam 2 słoiczków 280 g
dżemu wiśniowego, po czym
doszłam do wniosku, że jest w nim mało
owoców i dorzuciłam
owoce z
konfitury.Na warstwę
dżemu ścieram ciemne ciasto. Następnie ubijam
białka na dość sztywną pianę – w trakcie ubijania dosypuję 2/3 szklanki
cukru. Pianą pokrywam warstwę ciasta.Następnie ostatnią kulę ciasta (znowu jasnego) ścieram na tarce i cienką warstwą przykrywam pianę.Nastawiam piekarnik na 180 st. C i kiedy się nagrzeje, wkładam blachę. Piekę ciasto około 45-50 minut. Po wyciągnięciu zostawiam je do całkowitego przestygnięcia (teoretycznie, dziś dotrwało do temperatury letniej…), kroję i podaję. Smacznego!
Podobne przepisy
Pomarańczowe muffiny
Dwukolorowa babka
Karnawałowe
ciasteczkaRed VelvetMazurek królewski