ßßß Cookit - przepis na Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które od ładnych paru lat, nie pojawiło się na naszym stole. Tak się właśnie zastanawiam, dlaczego. Pamiętam, że kiedyś moja mama dość często piekła pleśniaka ale od pewnego czasu nie. A szkoda. Szczerze, to już zapomniałam jak ono smakuje, do wczoraj. Pracy przy tym cieście za dużo nie ma, a smak jest obłędny. Fajnie wrócić do smaków z przeszłości :)
'pleśniak'
Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm):
- 2 op masła
- 8 jajek
- 4 szklanki mąki
- 3/4-1 szklanka cukru
- 1 dżem/konfitura (ja użyłam konfitury śliwkowej, najlepiej użyć dżemu/konfitury z kwaskowych owoców)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Masło posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru i szybko ugnieść kruche ciasto.
Podzielić na 3 części (1 dużą i 2 małe). Do jednej małej dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy. Małe części owinąć folią i zamrozić, dużą wsadzić do lodówki na 20 minut.
Dużą, schłodzoną, częścią wyłożyć blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozsmarować dżem/konfiturę. Następnie zetrzeć na grubych oczkach, kakaowe ciasto.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, stopniowo (łyżka po łyżce, cały czas miksując) dodać cukier. Wyłożyć na kakaową warstwę ciasta. Na białka zetrzeć jasną część.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50 minut.
Przed podaniem, pokrojeniem, dokładnie wystudzić.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/10/i-cake-plesniak.html