ßßß Cookit - przepis na Pleśniak.

Pleśniak.

nazwa

Wykonanie

składniki:
440 g mąki
200g masła
5 średnich jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
słoik konfitury z czerwonej porzeczki firmy Krokus
świeże czerwone porzeczki do dekoracji
przygotowanie:
mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagniatamy ciasto. gotowe ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i jeszcze raz zagniatamy. każdą część ciasta wkładamy do foliowej torebki i dobrze chłodzimy w lodówce.
białka z pozostałą ilością cukru ubijamy na sztywno.
przygotowujemy tortownicę - natłuszczamy i delikatnie oprószamy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. na dno tortownicy ścieramy najpierw na tarce jasną część ciasta, smarujemy grubą warstwą konfitury porzeczkowej ( możemy dodać również dodatkowo trochę świeżej czerwonej porzeczki ), na to zcieramy ciemną część ciasta, a na wierzch delikatnie wylewamy ubitą pianę z białek.
pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 minut. po wystudzeniu dekorujemy świeżymi owocami czerwonej porzeczki.
smacznego.
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/07/plesniak.html