składniki:440 g mąki200g masła5 średnich jajek1,5 łyżeczki proszku do pieczenia200 g drobnego cukru do pieczenia2 łyżki kakaoszczypta solisłoik konfitury z czerwonej porzeczki firmy Krokusświeże czerwone porzeczki do dekoracjiprzygotowanie:mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagniatamy ciasto. gotowe ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i jeszcze raz zagniatamy. każdą część ciasta wkładamy do foliowej torebki i dobrze chłodzimy w lodówce.białka z pozostałą ilością cukru ubijamy na sztywno.przygotowujemy tortownicę - natłuszczamy i delikatnie oprószamy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. na dno tortownicy ścieramy najpierw na tarce jasną część ciasta, smarujemy grubą warstwą konfitury porzeczkowej ( możemy dodać również dodatkowo trochę świeżej czerwonej porzeczki ), na to zcieramy ciemną część ciasta, a na wierzch delikatnie wylewamy ubitą pianę z białek.pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 minut. po wystudzeniu dekorujemy świeżymi owocamiczerwonej porzeczki.smacznego.