Wykonanie
W naszym domu, murzynka uwielbiamy. Ciasto proste do wykonania i zawsze dobrze smakuje. Przepis na podstawową wersję murzynka, znajduje się na blogu - klik . A ja dzisiaj, zapraszam Was na "podkręconą" wersję murzynka. Dzisiaj w wersji z
konfitura z
pomarańczy i
chałwy.
Czekoladowe ciasto z
pomarańczą i
chałwą to idealna kombinacja smakowa. Ani za bardzo słodkie, ani za małe. Takie w sam raz :)
Konfiturę warto przygotować dzień przed pieczeniem ciasta.
Składniki:* ciasto:- 1,5 kostki
masła- 6
jajek- 3 szklanki
mąki- 1,5 szklanki
cukru- 3-4 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli*
konfitura:- 0,5 kg
pomarańczy- 200ml
wody- 1-1,5 szklanki
cukru- 100g
chałwy waniliowej
Ciasto:
Masło rozpuścić. Dodać
cukier i
kakao. Gotować na średnim ogniu przez ok 10 minut. Odlać 3/4 szklanki i resztę przestudzić. Dodać
żółtka,
mąkę i proszek. Zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywno. Dodać do
kakaowej masy. Delikatnie wymieszać.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C przez 50-55 minut (do tzw."suchego patyczka").
Konfitura:
Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Obrać i usunąć albedo (białą skórkę) i pokroić na kawałki. Skórkę bez albedo, drobno pokroić w paseczki. Razem z
pomarańczą umieścić w garnku, zalać
wodą i zagotować ok 20 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić pokruszoną
chałwę i dokładnie wymieszać. Dosłodzić
cukrem do smaku. Odstawić do wystudzenia (najlepiej na całą noc). Następnie ponownie doprowadzić do wrzenia i wystudzić.Ciasto wystudzić. Przekroić wzdłuż i przełożyć
konfitura z
pomarańczy i
chałwy.Ciasto polać odlaną masą
kakaową.Smacznego!