Wykonanie

Składnikiciasto:1 kg
mąki2
jaja0,5 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju2-2,5 szklanki
wodyfarsz:70 dag
mięsa1 kg
kapusty kiszonej1 duża
cebulasólpieprz1 łyżka
olejuCzas przygotowania: 60-90 minPierogi to nieco czasochłonna potrawa, ale zapewniam Was, że warto się poświęcić. Nie ma porównania z kupnymi. Farsz to banał, a jak już się człowiek wdroży w lepienie pierogów, to idzie to migiem. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie około 70 sztuk – ja użyłam do wykrawania ciasta szklanki o średnicy 8 cm, więc takiej dość sporej. Przy standardowej szklance wyjdzie około 90, może 100 pierogów.Zaczynam od przygotowania farszu. Gotuję
mięso pokrojone na plastry w osolonej wodzie. Wybrałam
schab przerastający w
karkówkę, ponieważ w tym miejscu jest miękki, a jednocześnie smaczny. Jeśli wolicie inne
mięso, nic widzę przeszkód :) Po około 20 minutach
mięso wyciągam
mięso i zostawiam na chwilę, żeby nieco przestygło.
Kiszona kapusta – dodaję do niej nieco
wody i gotuję chwilkę pod przykryciem, po czym odcedzam
kapustę i też zostawiam do wystygnięcia.Teraz czas na
cebulę – jedną sporą
cebulę kroję i szklę na
oleju, na niewielkim ogniu.
Mięso i
kapusta są już chłodniejsze, więc
mielę je na małym sitku. Składniki farszu są gotowe, wystarczy je wymieszać i doprawić
solą oraz
pieprzem.

W misce mieszam
mąkę z
jajami,
solą i
olejem, stopniowo dolewam
wodę.
Mąka mące nierówna i może się okazać, że po dodaniu całej odmierzonej
wody zrobiło się zamiast ciasta błoto. Dlatego dawkuję tę
wodę – ciasto ma być sprężyste i bez problemu odchodzić od ręki. Teraz odcinam część ciasta i wałkuję je na grubość około 2 mm.

Wykrawam kółka i taką większą łyżeczką nakładam farsz, zostawiając na brzegach puste miejsce. Składam ciasto na pół i sklejam brzegi.

Kiedy pierogi są gotowe, zagotowuję
wodę, dodając do niej nieco
soli. Wrzucam pierogi na wrzątek. Kiedy wypłyną, można je wyławiać – jeśli chcecie
mieć pewność, że są naprawdę dobrze ugotowane, zostawcie na minutę, góra dwie.

Pierogi radzę odrobinę podlać roztopionym
masłem, żeby się nie skleiły. Smacznego!



Podobne przepisy

Naleśniki z
mięsem
Zawijas z
jarmużem
Naleśniki ruskie

Placki z
cukinii i
fety
Faszerowany
kabaczek