Wykonanie
Uwielbiam je! Są świetnym dodatkiem np. do barszczu, ale jak dla mnie są wyśmienite same! Bardzo pracochłonne, ale warto! Pamiętam, że w dzieciństwie były u mnie dość często, teraz, kiedy świat jest w ciągłym biegu i nie ma czasu na spędzenie 3,5 godziny w kuchni pojawiają się sporadycznie. Możecie
kapustę ugotować i naleśniki usmażyć dzień wcześniej - będzie mniej pracy na raz. Dziś, w moim wykonaniu, z przepisu mojej Mamy - cieszę się, że
mogę się nim z
Wami podzielić. Wyszły szczególnie pyszne, bo
kapustę dostałam domową od Mamy Połówka :) A od Taty otrzymałam największy komplement - "takie pyszne jak mamy"! Dziękuję! :)Potrzebujemy:- 1kg
kapusty kiszonej,- 400g
mięsa ugotowanego (z rosołu),- 7 jaj,- 1
cebula,ciasto naleśnikowe:- 3szkl
mleka,- 1szkl
wody gazowanej,- 2 łyżki
oleju,- 1
jajko,- ok. 0,5 łyżeczki
soli,-
mąka - ile zabierze ciasto, ok. 3szkl.
Kapustę gotować ok. 1,5godz. Wystudzić - bądź zrobić to dzień wcześniej. Ugotować na twardo 5 jaj.Ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki wrzucić do miski, zmiksować. Dodać 2szkl
mąki i zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypać
mąki. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, musi być lejące. Rozgrzać patelnię do naleśników z odrobiną (ok 0,5 łyżeczki)
Planty (tylko przed pierwszym naleśnikiem, później
olej mamy zawarty w cieście, więc nie potrzebujemy go już dodatkowo na patelni). Smażyć naleśniki.
Kapustę wycisnąć i poszatkować na drobniejsze kawałki.
Mięso zemleć w maszynce.
Jajka zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko razem umieścić w misce.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zarumienić na
maśle. Dodać do farszu. Doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.Na całej powierzchni naleśnika cienko nałożyć farsz. Zwinąć w rulon i lekko docisnąć. Przekroić na pół. Na talerzu rozbić 2
jajka i rozkłócić. Na drugi talerz wysypać
bułkę tartą. Każdą połówkę krokieta obtaczać w
jajku, a następnie w
bułce. Jeśli robimy krokiety na dzień kolejny, to w tej postaci możemy je układać na talerzu, następnie przykryć folią spożywczą i przysmażyć na drugi dzień. Smażyć na rozgrzanej patelni na
maśle do zarumienienia.