Wykonanie
Składniki1
kaczkasólpapryka słodka w proszkukilka
jabłekopcjonalnie
brązowy cukier do posypania
jabłekdodatki (np.
ziemniaki i
sałatka z
czerwonej kapusty)Czas przygotowania: 10-15 min plus 120 min pieczenie
Drób – jadam, ale żebym jakoś przepadała za nim, to nie… Pomijając
kaczkę. Tę lubię i to bardzo. Zapraszam na
kaczkę z
jabłkami. Można oczywiście stosować bardzo wymyślne przepisy, ale
kaczka sama w sobie jest tak smaczna, że w jej wypadku mniej oznacza więcej.Zatem
kaczkę czyszczę –
podroby, szyjka i skrzydełka na rosół, bo wywalać szkoda. Kuper natomiast to sam tłuszcz, więc ląduje w koszu.
Kaczkę solę i przyprawiam
słodką papryką w proszku, po czym odstawiam do lodówki na całą noc.Na drugi dzień
daję ją do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C. Piekę
kaczkę około 90 minut, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem, żeby nie zeschła na wiór i żeby się ładnie zarumieniła.Obieram i kroję na ćwiartki kilka
jabłek (tu akurat były 3 i to duże, po czym cała rodzina stwierdziła, że są pyszne i zdecydowanie ich za mało, więc kolejnym razem podwoję liczbę). Po tych 90 minutach obkładam
kaczkę jabłkami. Jeśli
jabłka macie kwaśne, można je odrobinę posypać
brązowym cukrem, żeby nabrały smaku, a przy okazji
cukier ładnie się skarmelizuje. U mnie były dość słodkie same z siebie, więc już nic nie dodawałam. Piekę całość jeszcze 30 minut.Dodatki – u nas
kaczka występuje z
ziemniakami i
sałatką z
czerwonej kapusty, ale to już co kto woli.
Kaczka jest chrupiąca i pachnąca, a
jabłka rozpływają się w ustach. Smacznego!
Podobne przepisyRosół z
kaczki z naleśnikiem
Kaczka z patelni z zasmażanymi
buraczkamiCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkamiRozmarynowy schab z
jabłkamiRyż z jabłkami