Wykonanie
Składniki1 opakowanie penne20 dag surowego,
wędzonego boczku5-6 ząbków
czosnku1 opakowanie
mrożonego szpinaku (45 dag)2 łyżki
śmietany 12%kilka
suszonych pomidorów (opcjonalnie)
sólCzas przygotowania: 15-20 minKocham
szpinak. Całym
sercem. I pomimo jego mało atrakcyjnego wyglądu jestem w stanie go jeść pod każdą postacią. Świeży i mrożony, duszony i smażony, jako nadzienie i jako dodatek.Dziś proponuję potrawę z
serii "
banalne".Kroję
surowy boczek w kostkę i wrzucam na patelnię, raz na jakiś czas mieszając go, żeby nie zrobiły się przypadkowo węgielki. Kiedy już jest ładne zarumieniony, rozgniatam
czosnek i wrzucam na pół minutki. Następnie dodaję opakowanie
mrożonego szpinaku (zima, więc nie chce mi się biegać po sklepach za świeżym). Przykrywam patelnię i duszę całość około 10 minut.W międzyczasie gotuję
makaron.Po 10 minutach, jeśli ktoś lubi, można dorzucić na 2-3 minuty
suszone pomidory (u mnie akurat wyszły, więc dodam następnym razem). Doprawiam całość
solą i dodaję
śmietanę. Wyłączam kuchenkę, odcedzam
makaron i podaję.Potrawa niezwykle szybka, smaczna i aromatyczna. A jeśli komuś przeszkadza jej papkowatość, zawsze można posypać
parmezanem. Natomiast jeżeli wolicie ostrzejsze smaki, nie zaszkodzi dodać szczyptę
chili.Podane składniki spokojnie wystarczą na 2-3 porcje.
Podobne przepisy
Zapiekanka makaronowa z
mięsemMakaron z
kabaczkiem i
suszonymi pomidoramiLasagne ze
szpinakiem i
mięsemZimowe pappardelle
Tagliatelle ze
szpinakiem