ßßß
Składniki1 opakowanie penne20 dag surowego, wędzonego boczku5-6 ząbków czosnku1 opakowanie mrożonego szpinaku (45 dag)2 łyżki śmietany 12%kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)sólCzas przygotowania: 15-20 minKocham szpinak. Całym sercem. I pomimo jego mało atrakcyjnego wyglądu jestem w stanie go jeść pod każdą postacią. Świeży i mrożony, duszony i smażony, jako nadzienie i jako dodatek.Dziś proponuję potrawę z serii "banalne".Kroję surowy boczek w kostkę i wrzucam na patelnię, raz na jakiś czas mieszając go, żeby nie zrobiły się przypadkowo węgielki. Kiedy już jest ładne zarumieniony, rozgniatam czosnek i wrzucam na pół minutki. Następnie dodaję opakowanie mrożonego szpinaku (zima, więc nie chce mi się biegać po sklepach za świeżym). Przykrywam patelnię i duszę całość około 10 minut.W międzyczasie gotuję makaron.Po 10 minutach, jeśli ktoś lubi, można dorzucić na 2-3 minuty suszone pomidory (u mnie akurat wyszły, więc dodam następnym razem). Doprawiam całość solą i dodaję śmietanę. Wyłączam kuchenkę, odcedzam makaron i podaję.Potrawa niezwykle szybka, smaczna i aromatyczna. A jeśli komuś przeszkadza jej papkowatość, zawsze można posypać parmezanem. Natomiast jeżeli wolicie ostrzejsze smaki, nie zaszkodzi dodać szczyptę chili.Podane składniki spokojnie wystarczą na 2-3 porcje.
Podobne przepisy
Zapiekanka makaronowa z mięsem
Makaron z kabaczkiem i suszonymi pomidorami
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Zimowe pappardelle
Tagliatelle ze szpinakiem