Wykonanie
Nasza dzisiejsza propozycja to
makaron z
kurczakiem,
szpinakiem i
suszonymi pomidorami w sosie
śmietanowym. Jest to idealne danie na szybki obiad. Wymaga nie zbyt wiele pracy, a efekty znacznie przechodzą włożony wysiłek. Dodatki do
kurczaka można oczywiście swobodnie modyfikować w zależności od upodobań
smakowych i apetytu danego dnia. Sos do tej potrawy jest dość delikatny, dlatego jeśli jesteście wielbicielami intensywnych smaków proponujemy mocniej go doprawić.
Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 2Składniki:Około 150 g
makaronu (my użyłyśmy
kolorowego makaronu ze
szpinakiem i
pomidorami)50 g
szpinaku70g
suszonych pomidorów1 pojedyncza
pierś z kurczaka1 ząbek
czosnku½ szklanki
śmietany 12%Sól,
pieprzOliwa z oliwek ( lub
oliwa ze słoika z
suszonymi pomidorami)
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szpinak myjemy, ucinamy ogonki liściowe i podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek
wody. Czekamy aż
szpinak „zwiędnie” i odsączamy go. Po chwili, gdy nam nieco ostygnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy na nią
kurczaka uprzednio pokrojonego w kostkę. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy
pomidory pokrojone w paski. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilkę smażymy. Zmniejszamy ogień i wrzucamy
szpinak. Po chwili dodajemy
śmietanę, 2 łyżki
wody z
makaronu oraz doprawiamy
solą i
pieprzem.
Pieprzu można sporo wrzucić, gdyż
śmietana nadaje bardzo delikatnego smaku potrawie. Wszystko mieszamy, starając się nie gotować.
Makaron odcedzamy, a następnie wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Nakładamy na talerze i możemy zajadać.