ßßß
Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 2Składniki:Około 150 g makaronu (my użyłyśmy kolorowego makaronu ze szpinakiem i pomidorami)50 g szpinaku70g suszonych pomidorów1 pojedyncza pierś z kurczaka1 ząbek czosnku½ szklanki śmietany 12%Sól, pieprzOliwa z oliwek ( lub oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami)Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szpinak myjemy, ucinamy ogonki liściowe i podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody. Czekamy aż szpinak „zwiędnie” i odsączamy go. Po chwili, gdy nam nieco ostygnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią kurczaka uprzednio pokrojonego w kostkę. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w paski. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. Zmniejszamy ogień i wrzucamy szpinak. Po chwili dodajemy śmietanę, 2 łyżki wody z makaronu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pieprzu można sporo wrzucić, gdyż śmietana nadaje bardzo delikatnego smaku potrawie. Wszystko mieszamy, starając się nie gotować. Makaron odcedzamy, a następnie wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Nakładamy na talerze i możemy zajadać.


