Wykonanie
Uwielbiam
szpinak. Może to dlatego, że jako dziecko go nie
jadłam. Nie dlatego, że nie chciałam, po prostu moja mama serwowała nam bardzo tradycyjną kuchnię, w której
szpinaku nigdy nie było. Zasmakowałam go dopiero jako nastolatka. Całkowicie nie pojmuję dlaczego tak wielu ludzi nie lubi jego smaku. Być może sam nie jest najsmaczniejszy, ale skomponowany z innymi
smakami jest naprawdę smaczny.Poniżej jedna z jego smacznych odsłon ;)
Składniki:250 g spaghetti200 g
wędzonego boczku150 g
mrożonego szpinakużółta i
czerwona papryka150 ml creme fraiche125 g
mozzarelli1 łyżka
oliwy z oliwekząbek
czosnku; przeciśnięty przez praskę
sólUgotuj
makaron według instrukcji na opakowaniu.W głębokiej patelni rozgrzej
oliwę i podsmaż pokrojony w kostkę
boczek razem z
czosnkiem, aż się lekko zbrązowi. Dodaj
paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmaż przez 2 minuty.
Dodaj
mrożony szpinak i duś aż się rozmrozi, po czym wymieszaj.
Połącz z odcedzonym
makaronem.
Na koniec dodaj creme fraiche i pokrojoną w kostkę
mozzarellę. Wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilkę żeby
ser się trochę rozpuścił. Ewentualnie dopraw do smaku
solą, ale
boczek wędzony jest słony więc może to nie być konieczne.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny