ßßß Cookit - przepis na Kremowe Spaghetti z Boczkiem i Szpinakiem

Kremowe Spaghetti z Boczkiem i Szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam szpinak. Może to dlatego, że jako dziecko go nie jadłam. Nie dlatego, że nie chciałam, po prostu moja mama serwowała nam bardzo tradycyjną kuchnię, w której szpinaku nigdy nie było. Zasmakowałam go dopiero jako nastolatka. Całkowicie nie pojmuję dlaczego tak wielu ludzi nie lubi jego smaku. Być może sam nie jest najsmaczniejszy, ale skomponowany z innymi smakami jest naprawdę smaczny.
Poniżej jedna z jego smacznych odsłon ;)
Składniki:
250 g spaghetti
200 g wędzonego boczku
150 g mrożonego szpinaku
żółta i czerwona papryka
150 ml creme fraiche
125 g mozzarelli
1 łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku; przeciśnięty przez praskę
sól
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony w kostkę boczek razem z czosnkiem, aż się lekko zbrązowi. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmaż przez 2 minuty.
Dodaj mrożony szpinak i duś aż się rozmrozi, po czym wymieszaj.
Połącz z odcedzonym makaronem.
Na koniec dodaj creme fraiche i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilkę żeby ser się trochę rozpuścił. Ewentualnie dopraw do smaku solą, ale boczek wędzony jest słony więc może to nie być konieczne.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/06/kremowe-spaghetti-z-boczkiem-i.html