Wykonanie
Murzynek

Składniki100 g
migdałów200 g
masła200 g
cukru pudru1 łyżka
cukru z
wanilią3
jaja250 ml
maślanki200 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej40 g
kakaoCzas przygotowania: 10 min plus 60 min pieczeniePrzepis na: MurzynekMurzynka jadł chyba każdy, więc nie wymaga zbędnego komentarza. Dlaczego go lubię? Bo się go robi po prostu chwilkę, a jestem ostatnio tak ograniczona czasowo, że jeśli coś trzeba przyrządzać dłużej niż 10 minut, to mnie to pokonuje ;)Wykładam papierem do pieczenia keksówkę (30×12 cm) i od razu nastawiam piekarnik na 170 st. C.Obrane
migdały (albo
płatki migdałowe)
mielę drobno.Do miksera wrzucam bardzo miękkie
masło i dosypuję
cukier oraz
cukier z
wanilią. Nastawiam mikser na wolne obroty, niech się uciera.Następnie wbijam po jednym
jajku i wlewam
maślankę. Dodaję
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
kakao, po czym wsypuję zmielone
migdały. Nie miksuję tego bardzo długo – tyle, żeby utworzyło w miarę jednolitą masę.Wlewam ciasto do formy i piekę około 60-65 minut.Ciasto jest dość wilgotne i pachnie
czekoladą. Można je dowolnie przekładać, jeśli ktoś lubi, zrobić
polewę czekoladową. Moim zdaniem murzynek jest pyszny sam w sobie i w takiej postaci najbardziej go lubię. Smacznego!



Podobne przepisy
Pomarańczowe muffinyRed Velvet

Keks

Karnawałowe
ciasteczka
Orzechowiec