Wykonanie
Mój ulubiony przepis na ciasto muffinkowe wykorzystałam tym razem z użyciem tegorocznych
malin. Hania tak zaangażowała się w pieczenie i zdobienie babeczek, że chyba na szczęście nie zauważyła, że sama przemyciła tam
maliny. Zajadała więc bez opamiętania. Idealne są jeszcze ciepłe, podane z gałka
lodów waniliowych.
Porcja na około 15 muffinekCzas przygotowywania: 10 minutCzas pieczenia: 20 minut (na jedną partię)Składniki:2 i 3/4 szklanki
mąki3 łyżki
kakao1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 szklanka
cukru2
jajka1 szklanka
maślanki1/2 kostki roztopionego, przestudzonego
masłamalinycukier puderPrzygotowanie:W osobnych miskach łączymy suche i mokre składniki ciasta. Pamiętajcie o przesianiu
mąki i
kakao. Następnie mokre składniki dodajmy do suchych. Delikatnie łączymy ciasto dodając pod koniec słuszną porcję
malin. Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników, aby nie wyszło twarde. Ciasto będzie dosyć gęste - nie zdziwcie się konsystencją.
Wykładamy ciasto do formy na muffinki do około 2/3 wysokości.Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Notatki:Te muffinki w oryginalnym przepisie mają w środku Nutellę. Zapomniałam wziąć ten fakt pod uwagę i użyłam standardowej ilości
cukru, więc wyszły mało słodkie. W przepisie podaję odpowiednią ilość
cukru. Przepis na ciasto (mój ulubiony) zaczerpnęłam od Bajaderki