Wykonanie
Składnikiciasto:50 dag
mąki8 dag świeżych
drożdży0,5 szklanki kwaśnej
śmietany (12%)250 g
masłamarmolada różana, powidła lub dowolny
dżem1
jajo do smarowania
cukier puder do oprószeniaCzas przygotowania: 1 godz.Przepis na: Kruche
drożdżowe rogaliki z różąPogoda zmienna, co chwilę sypie śnieg i ogólnie jest ponuro. Tak więc coś na poprawę nastroju. Kruche rogaliczki. To jedno z prostszych wypieków
drożdżowych, jakie znam. Piecze się szybko i tak pachnie, że znowu ozór poparzony ;)
Drożdże rozcieram z
mąką. Dodaję
śmietanę, drobno pokrojone
masło i zagniatam ciasto. Kiedy ciasto jest już sprężyste, formuję z niego kulę. Każdy, ktoś choć raz robił kruche ciasto, wie, że powinno ono być chłodne. Wyrabiam ciasto w dużej misce i kiedy kula jest gotowa, zalewam je całe zimną
wodą. Oczywiście można skorzystać z dowolnego naczynia, byle tylko ciasto zanurzyć.Mniej więcej po upływie pół godziny ciasto wypłynie, co oznacza, że jest już idealne do wałkowania.Włączam piekarnik (220 st. C), niech się grzeje. Wykładam blachę papierem do pieczenia i biorę się za wałkowanie ciasta. Im cieniej, tym lepiej. Następnie kroję je na kwadraty – moje miały bok o długości mniej więcej 10 cm, ponieważ chciałam uzyskać takie
ciastka, które moje dziecko weźmie w łapkę i zje, zamiast obgryźć. Można jednak pokroić ciasto na znacznie większe kawałki. Każdy kwadrat kroję jeszcze po przekątnej i tak przygotowane trójkąty smaruję
marmoladą różaną. Jeśli wolicie powidła,
dżemy lub
masło orzechowa, nie ma żadnych przeciwwskazań. Roluję trójkąty, rozpoczynając od najdłuższego
boku. Układam je na blasze tak, aby koniec zawinięcia znalazł się pod
spodem – w przeciwnym przypadku rogaliczki mogą się rozwinąć. Moje są proste, ale jeśli Wam się chce, można jeszcze lekko je zagiąć.Roztrzepuję w miseczce całe
jajko i smaruję każde
ciastko. Wkładam do nagrzanego piekarnika (druga półka od dołu) i piekę je aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Trwa to około 20 minut. Teraz pozostaje już tylko oprószyć
ciastka cukrem pudrem i zajadać. Smacznego!
Drożdże rozcieram z
mąką. Dodaję
śmietanę, drobno pokrojone
masło i zagniatam ciasto. Kiedy ciasto jest już sprężyste, formuję z niego kulę. Każdy, ktoś choć raz robił kruche ciasto, wie, że powinno ono być chłodne. Wyrabiam ciasto w dużej misce i kiedy kula jest gotowa, zalewam je całe zimną
wodą. Oczywiście można skorzystać z dowolnego naczynia, byle tylko ciasto zanurzyć.Mniej więcej po upływie pół godziny ciasto wypłynie, co oznacza, że jest już idealne do wałkowania.Włączam piekarnik (220 st. C), niech się grzeje. Wykładam blachę papierem do pieczenia i biorę się za wałkowanie ciasta. Im cieniej, tym lepiej. Następnie kroję je na kwadraty – moje miały bok o długości mniej więcej 10 cm, ponieważ chciałam uzyskać takie
ciastka, które moje dziecko weźmię w łapkę i zje, zamiast obgryźć. Można jednak pokroić ciasto na znacznie większe kawałki. Każdy kwadrat kroję jeszcze po przekątnej i tak przygotowane trójkąty smaruję
marmoladą różaną. Jeśli wolicie powidła,
dżemy lub
masło orzechowa, nie ma żadnych przeciwwskazań. Roluję trójkąty, rozpoczynając od najdłuższego
boku. Układam je na blasze tak, aby koniec zawiniecia znalazł się pod
spodem – w przeciwnym przypadku rogaliczki mogą się rozwinąć. Moje są proste, ale jeśli Wam sie chce, można jeszcze lekko je zagiąć.Roztrzepuję w miseczce całe
jajko i smaruję każde
ciastko. Wkładam do nagrzanego piekarnika (druga półka od dołu) i piekę je aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Trwa to około 20 minut. Teraz pozostaje już tylko oprószyć
ciastka cukrem pudrem i zajadać. Smacznego!
Podobne przepisyTradycyjny chrust (
faworki)
Bułeczki maślane z
rodzynkamiKarnawałowe kwiaty z
pomarańczową nutą
Torcik
kokosowo-różany
Karnawałowe
ciasteczka