Wykonanie
Składniki:500 g
mąki50 g
drożdży250 g
masła2
jajka2 łyżki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
solimarmoladacukier puderSposób przygotowania:rozetrzeć
drożdże z
cukrem i
śmietaną - odstawić na bokprzesianą
mąkę połączyć z zimnym
masłem i siekać do czasu uzyskania kruszonki w tak przygotowanej kruszonce zrobić dołek do którego wbic
jajko, dodać szczyptę
soli oraz przygotowane
drożdże z
cukrem i
śmietanąwyrobić ciastouformować wałek, który musi odpocząć w lodówce ok 30 minutpo tym czasie ciasto wyciagamy i dzielimy na 4 części z każdej części formujemy kulę, następnie placek, który bardzo cienko musimy rozwałkować i podzielić na 16 trójkątów (wyciąć od 8 do 16 trójkątów z placka - okręgu) na brzeg każdego trójkąta dajemy
marmoladę i zwinąć w stronę rozwałkowanego ciastakońce uformować na kształt rogalikaukładać na blaszce do pieczeniawstawić do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i piec na rumianogotowe rogaliki posypać
cukrem pudrem i przygotowywać
kawę :)