ßßß
            
        
Składniki:500 g mąki50 g drożdży250 g masła2 jajka2 łyżki cukru2 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta solimarmoladacukier puderSposób przygotowania:rozetrzeć drożdże z cukrem i śmietaną - odstawić na bokprzesianą mąkę połączyć z zimnym masłem i siekać do czasu uzyskania kruszonki w tak przygotowanej kruszonce zrobić dołek do którego wbic jajko, dodać szczyptę soli oraz przygotowane drożdże z cukrem i śmietanąwyrobić ciastouformować wałek, który musi odpocząć w lodówce ok 30 minutpo tym czasie ciasto wyciagamy i dzielimy na 4 części z każdej części formujemy kulę, następnie placek, który bardzo cienko musimy rozwałkować i podzielić na 16 trójkątów (wyciąć od 8 do 16 trójkątów z placka - okręgu) na brzeg każdego trójkąta dajemy marmoladę i zwinąć w stronę rozwałkowanego ciastakońce uformować na kształt rogalikaukładać na blaszce do pieczeniawstawić do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i piec na rumianogotowe rogaliki posypać cukrem pudrem i przygotowywać kawę :)