ßßß










Składniki:5 szklanek mąki1 kostka masła (250 gr)1 szklanka kwaśnej śmietany1 całe jajko i 1 żółtko4 łyżki cukru5 dag drożdżymarmolada wieloowocowaodrobina ciepłego mlekaMąkę, masło, cukier, śmietanę, jajka, siekamy nożem. Drożdże rozpuszczamy w szklance z odrobiną ciepłego mleka i łyżką cukru. Dodajemy do ciasta i dokładnie wyrabiamy. Zawijamy ciasto w czysty, ręczniczek kuchenny. I wkładamy do garnka z zimną wodą. Zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wypłynąć na powierzchnię wody.Odsączamy i wyciągamy z ręczniczka. Dzielimy ciasto na pół,obsypujemy blat mąką i rozwałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy z ciasta duże kółka o średnicy około 8-10 cm. Nakładamy na każde kółko marmoladę. Składamy jak pierogi i nacinamy delikatnie nożem (patrz na zdjęcie). Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, smarujemy każde ciastko białkiem i pieczemy ok 20 minut w temp 170 stopni C na złoty kolor.Każde ciastko dokładnie lukrujemy (jeszcze ciepłe).