Wykonanie
Tłusty Czwartek już lada chwila i na pewno każdy z Was szperał już po przepisach co by zrobić!? A może tym razem zamiast pączków skusicie się na pyszne grzebienie (nie będzie tak tłusto)? Są rewelacyjne, miękkie i lekko chrupiące jedyna wada to, że znikają w oka mgnieniu.
Składniki:5 szklanek
mąki1 kostka
masła (250 gr)1 szklanka kwaśnej
śmietany1 całe
jajko i 1
żółtko4 łyżki
cukru5 dag
drożdżymarmolada wieloowocowaodrobina ciepłego
mlekaMąkę,
masło,
cukier,
śmietanę,
jajka, siekamy nożem.
Drożdże rozpuszczamy w szklance z odrobiną ciepłego
mleka i łyżką
cukru. Dodajemy do ciasta i dokładnie wyrabiamy. Zawijamy ciasto w czysty, ręczniczek kuchenny. I wkładamy do garnka z zimną
wodą. Zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wypłynąć na powierzchnię
wody.Odsączamy i wyciągamy z ręczniczka. Dzielimy ciasto na pół,obsypujemy blat
mąką i rozwałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy z ciasta duże kółka o średnicy około 8-10 cm. Nakładamy na każde kółko
marmoladę. Składamy jak pierogi i nacinamy delikatnie nożem (patrz na zdjęcie). Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, smarujemy każde
ciastko białkiem i pieczemy ok 20 minut w temp 170 stopni C na złoty kolor.Każde
ciastko dokładnie lukrujemy (jeszcze ciepłe).