Wykonanie

Składniki10 jaj
kiełki rzeżuchy2 łyżki
majonezusólbarwnik spożywczyCzas przygotowania: 20 min
Jaja faszerowane
rzeżuchą to bardzo prosty pomysł, ale rozłożyć go sobie trzeba na kilka dni, żeby
rzeżucha zdążyła wykiełkować. W zimie, kiedy szybko robi się ciemno, na
kiełki trzeba poczekać nawet koło tygodnia. Teraz maksimum 4 dni. Jak się za nie zabrać? Odpowiedź znajdziecie tutaj .Gotuję 10 jaj na twardo. Kiedy są ugotowane i zaczynam bawić się w dzięcioła -ostukuję je z każdej strony, żeby popękały. Dodaję do
wody barwnik spożywczy,
daję je jeszcze dosłownie na minutę na kuchenkę, a później wyłączam palnik i zostawiam
jaja około 5 minut w wodzie. Po tych 5 minutach studzę je i obieram. Pozostaje na nich nieregularny wzór. Jeśli nie macie barwnika, możecie wcześniej zaparzyć mocną
herbatę lub ugotować łupiny z
cebuli (najlepiej z czerwonej) i w takiej miksturze ugotować „popękane”
jaja. Z barwnikiem idzie szybciej, no i kolor jest intensywniejszy. Za to łupiny z
cebuli świetnie nadają się do
barwienia całych jaj do koszyka, ale to tak na marginesie.Zostawiam ze 3
jaja do dekoracji. Pozostałe tnę na pół i delikatnie wyjmuję
żółtka. Rozdrabniam
żółtka widelcem i
solę.
Rzeżuchę chwytam od góry i ucinam nożyczkami. Dodaje do
żółtek. Jest na tyle intensywna, że nie trzeba moim zdaniem dodawać już żadnych przypraw. Jeszcze
majonez i mieszam wszystko.Na półmisek wykładam pozostałą
rzeżuchę (i tu się nie martwię żadnych przycinaniem – przy żółtkach było to istotne, ponieważ splątaną
rzeżuchę źle się
miesza, natomiast na półmisku wygląda nawet lepiej, jak jest cała). Na niej układam całe
jaja i połówki. Połówki faszeruję
żółtkami.Pracy przy tym niewiele, a efekt jest dość przyjemny dla oka. Smacznego!



Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Galaretka drobiowa z
jajkiemPlacek wielkanocny z
jajami