ßßß Cookit - przepis na Kolorowe jaja faszerowane rzeżuchą

Kolorowe jaja faszerowane rzeżuchą

nazwa

Wykonanie

Składniki
10 jaj
kiełki rzeżuchy
2 łyżki majonezu
sól
barwnik spożywczy
Czas przygotowania: 20 min
Jaja faszerowane rzeżuchą to bardzo prosty pomysł, ale rozłożyć go sobie trzeba na kilka dni, żeby rzeżucha zdążyła wykiełkować. W zimie, kiedy szybko robi się ciemno, na kiełki trzeba poczekać nawet koło tygodnia. Teraz maksimum 4 dni. Jak się za nie zabrać? Odpowiedź znajdziecie tutaj .
Gotuję 10 jaj na twardo. Kiedy są ugotowane i zaczynam bawić się w dzięcioła -ostukuję je z każdej strony, żeby popękały. Dodaję do wody barwnik spożywczy, daję je jeszcze dosłownie na minutę na kuchenkę, a później wyłączam palnik i zostawiam jaja około 5 minut w wodzie. Po tych 5 minutach studzę je i obieram. Pozostaje na nich nieregularny wzór. Jeśli nie macie barwnika, możecie wcześniej zaparzyć mocną herbatę lub ugotować łupiny z cebuli (najlepiej z czerwonej) i w takiej miksturze ugotować „popękane” jaja. Z barwnikiem idzie szybciej, no i kolor jest intensywniejszy. Za to łupiny z cebuli świetnie nadają się do barwienia całych jaj do koszyka, ale to tak na marginesie.
Zostawiam ze 3 jaja do dekoracji. Pozostałe tnę na pół i delikatnie wyjmuję żółtka. Rozdrabniam żółtka widelcem i solę. Rzeżuchę chwytam od góry i ucinam nożyczkami. Dodaje do żółtek. Jest na tyle intensywna, że nie trzeba moim zdaniem dodawać już żadnych przypraw. Jeszcze majonez i mieszam wszystko.
Na półmisek wykładam pozostałą rzeżuchę (i tu się nie martwię żadnych przycinaniem – przy żółtkach było to istotne, ponieważ splątaną rzeżuchę źle się miesza, natomiast na półmisku wygląda nawet lepiej, jak jest cała). Na niej układam całe jaja i połówki. Połówki faszeruję żółtkami.
Pracy przy tym niewiele, a efekt jest dość przyjemny dla oka. Smacznego!
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Galaretka drobiowa z jajkiem
Placek wielkanocny z jajami
Źródło:http://www.gryzz.pl/kolorowe-jaja-faszerowane-rzezucha