ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna do chleba, z kiełkami rzodkiewki i lucerny

Pasta jajeczna do chleba, z kiełkami rzodkiewki i lucerny

nazwa

Wykonanie

Tytuł wyczerpuje wszystkie kluczowe składniki :) Sama pasta jajeczna bywa mdła, dlatego używam do niej albo szczypiorku, albo kiełków. Wtedy jest idealna.
Składniki:
2 jajka, ugotowane na twardo i ostudzone
20 g mieszanki kiełków: lucerny i rzodkiewki [mała garść]
1 czubata łyżeczka majonezu [17 g]
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze.
Moje uwagi:
Ja najpierw miksuję jajka, które wyjmuję z malaksera do miseczki. Następnie do malaksera wkładam kiełki [które trudniej się rozdrabnia razem z jajkami], miksuję, dodaję sól i majonez, miksuję, dodaję jajka, miksuję. W ten sposób otrzymuję gładką pastę.
Indeks glikemiczny:
jajka - 0, majonez - 0, kiełki - 15 IG = niski indeks glikemiczny
propozycja na I fazę diety South Beach - zjeść pastę zawiniętą w liść sałaty lodowej [która zastępuje chleb], z dodatkiem maku i pomidora - jadłam, polecam
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/01/pasta-jajeczna-do-chleba-z-kiekami.html