Wykonanie
Gołąbki ciotki Jadźki
Składniki1 główka
kapusty1 kg
ryżu1,5 kg
mięsa wołowego (pieczeniowego)2 duże
cebule2-3 łyżki
masła roślinnegosólpieprzCzas przygotowania: 60 min plus 120 min w piekarnikuPrzepis na: Gołąbki ciotki JadźkiGołąbki – fajna rzecz. Z zabraniem się za nie zawsze jest problem. Ale za to jak już się je w moim domu robi, to w takiej ilości, że starcza na obiad i do zamrożenia "na zaś". Przepis na te gołąbki zapożyczony jest od mojej ciotki. I
powiem Wam, że to najlepsze gołąbki, jakie
jadłam w ostatnich latach.Przygotowuję farsz – zaczynam od ugotowania
ryżu. Może być w torebkach. Siekam drobno
cebulę i szklę ją na
maśle.
Mielę mięso – tu już jak kto lubi – u nas najczęściej jest na grubym sitku. Mieszam
ryż z
mięsem,
cebulą i doprawiam
pieprzem oraz
solą. Nie żałuję.Teraz zaczyna się zabawa, czyli parzenie
kapusty. Biorę duży garnek, wkładam
kapustę, zalewam ją całą
wodą. Kiedy
woda zaczyna wrzeć, zmniejszam nieco moc palnika i pozwalam, aby zewnętrzne liście
kapusty trochę zmiękły. Uważając, żeby nie poparzyć się para, odcinam te liście i odkładam, aby wystygły. Teraz czekam, aż zmiękną kolejne i znowu je odcinam. Oczywiście nie czekam aż do ostatniego liścia, tylko obgotowuję
kapustę do chwili, kiedy liście są na tyle duże, aby użyć ich do gołąbków. Pozostałe można wykorzystać do zupy lub zrobić z nich jakąś
sałatkę do drugiego dania.Kiedy liście są już sparzone, na każdym układam nieco farszu i formuję gołąbki. Po czym biorę brytfannę i, żeby gołąbki się nie przykleiły do naczynia, smaruję je
olejem,
słoniną lub jakimkolwiek innym tłuszczem, który stosujecie w domu. Następnie układam ściśle gołąbki, przykrywam je i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2 godziny. W zasadzie gdyby nie to, że wszyscy głodni, mogłyby tam poleżeć i piec się jeszcze dłużej.Najczęściej jemy gołąbki z
sosem pomidorowym lub w ostateczności z
pieczarkowym. Tym razem wystąpiły
solo, bo się okazały tak aromatyczne, że nikt nie chciał już dodatków. Smacznego!
Podobne przepisy
Bigos z
młodej kapustyFaszerowany
kabaczekKiszenie
Bitki wołowePilaw