Wykonanie
Składniki3/4 szklanki
migdałów (sparzonych, obranych i rozdrobnionych)1/3 szklanki
mąki110 g
masłaaromat migdałowy3 duże
jaja3/4 szklanki
cukruCzas przygotowania: 15 min plus 30 min pieczenieMiałam ochotę na coś słodkiego, ale po pierwsze
zero czasu na wycieczki po sklepach, po drugie
zero czasu na coś skomplikowanego. I stało się. Wróciłam do książki Julii
Child, a na
stole pojawiło się cudowne ciasto
migdałowe.Co mnie zaskoczyło, to brak
proszku do pieczenia. Z drugiej strony to i dobrze, bo nie było obaw, że ciasto opadnie ;) Trochę jest przy tym brudzenia, ale znowu nie aż tyle, żeby się nie poświęcić i nie upiec ciacha.A teraz po kolei. Wykładam dno tortownicy (o średnicy 22 cm) papierem do pieczenia. Boki smaruję
masłem i wysypuję
mąką.Parzę
migdały, obieram je i rozdrabniam w blenderze. Jeśli korzystacie z małego urządzenia, lepiej robić to na raty. Ucieram miękkie
masło w misce, żeby zrobiło się puszyste. W drugiej natomiast ucieram
jaja z
cukrem, tak żeby "się ciągnęły". Przy podanej ilości
cukru nie jest to zresztą jakiś szczególny wysiłek ;)Teraz mieszam wszystko, dodając najpierw
jaja do
masła. Następnie parę kropel
aromatu migdałowego, trochę
migdałów,
mąkę, znowu
migdały i tak do wyczerpania składników.Ustawiam piekarnik na 175 st. C. Przelewam ciasto do tortownicy, lekko stukam nim o blat, żeby powierzchnia się wyrównała, po czym wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę do momentu, kiedy
zrobi się złociste. Powinno wystarczyć około 30 minut. Mój piekarnik robi różne głupoty, więc zeszło troszkę dłużej. Wyciągam ciasto i zostawiam do przestygnięcia.Można je udekorować lukrem, mazami z
czekolady. Ja zdecydowałam się na oprószenie
cukrem pudrem. I moim zdaniem wystarczy. Ciasto jest raczej niewysokie, ale bardzo dobre. I jeśli nie dysponujecie zbyt dużą ilością czasu, to naprawdę je polecam. Smacznego!
Podobne przepisy
Piernik przekładany
powidłem śliwkowymCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkamiLekkie ciasto z
truskawkamiSernik z
sosem malinowymSernik – 2 keksówki