ßßß
Składniki500 g mąki (pszennej, najlepiej chlebowej)1 czubata łyżeczka kaszy manny14 g suszonych drożdży50 ml oliwy z oliwek320 ml ciepłej wodyoliwa do skropienia ciasta1 słoiczek suszonych pomidorów (280 g)2–3 gałązki rozmarynu1 łyżeczka solisól morska i pieprz (polecam Specialite firmy Kamis - sól i pieprz w słoiczku z młynkiem, bardzo wygodne)Czas przygotowania: 10 min plus 60 min na wyrośnięcie ciasta plus 30 min pieczenieNiedaleko mojego domu jest pizzeria. Za każdym razem, kiedy obok niej przechodzę, w żołądku buzują wszystkie soki ;) Jednak dzisiaj nie zaproszę Was na pizzę, ale na focaccię – taką nieco lżejszą wersję pizzy.Focaccia może mieć wiele odmian, ta jest tak prosta, że nawet najbardziej początkujący kucharze powinni sobie poradzić. Mieszam mąkę, kaszę mannę, sól i drożdże. Dodaję ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut, aż zrobi się sprężyste i zacznie odchodzić od ręki.Ciasto zostawiam w dość dużej misce, przykrywam ściereczką, niech sobie rośnie. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładam je na blachę lub do naczynia żaroodpornego – jak kto woli – o rozmiarach m niej więcej 20×35 cm. Warto wziąć pędzel i delikatnie nasmarować formę oliwą.Nastawiam piekarnik na 200 st. C.Biorę na palec odrobinę oliwy i tak utytłana robię zagłębienia w cieście. W każde z nich wkładam kawałek suszonego pomidora. Całość posypuję solą i pieprzem. Następnie biorę gałązki rozmarynu i przejeżdżam przez nie w kierunku odwrotnym, niż rosną listki – to najszybszy sposób, aby oberwać je z gałązek. Nie żałuję tego ziółka, posypuję całą powierzchnię i dodatkowo jeszcze skrapiam ją nieco oliwą.Teraz focaccia wędruje do piekarnika na około 30-40 minut. Jest gotowa, kiedy zaczyna się złocić. Ale spokojnie można zostawić na dłużej i bardziej podrumienić, jeśli taką wersję wolicie. Można ją potraktować jako ciepłe danie lub zostawić jako zimną przekąskę. Smacznego!

Podobne przepisyCytrynowo-winny kurczak
Zimowe pappardelle
Bułeczki maślane z rodzynkamiSalsa paprykowa ze smażoną cukinią
Razowy chleb ze słonecznikiem