ßßß
Składniki:(porcja dla 4 osób)4 duże pomidory100 gr ryżu długoziarnistego4 łyżki serka kremowego (soft cheese)1 plasterek sera żółtego6 oliwekpęczek tymiankuszczypta soliszczypta pieprzuszczypta suszonego tymiankuWarzywa duszone:1 duża papryka (żółta, czerwona, zielona - dowolnie)3 łodygi selera naciowego4 duże pieczarki1 średnia cebula czerwona2 ząbki czosnku1 łyżeczka masła1 łyżeczka oliwy3 łyżki czerwonego pesto1 duża marchewkaszczypta soli i pieprzu1/4 łyżeczki drobno krojonej papryczki chilliPrzygotowanie:Pomidory umyć, odciąć czubki i wydrylować.Ugotować ryż. Do gorącego jeszcze ryżu dodać pokrojone oliwki, tymianek, sól, pieprz i serek kremowy. Wymieszać.Każdego pomidora faszerować ryżem. Na ryż nałożyć 1/4 plasterka sera żółtego i przykryć kapeluszem. Zapiekaćw temperaturze 180 stopni przez 15 minut.Do garnka włożyć rozkrojone na pół ząbki czosnku, papryczkę chilli, oliwę i masło. Dodać pokrojoną w słupki marchew i dusić przez 5 minut na małym ogniu.Po 5 minutach dodać pokrojoną w grube paski cebulę. Dusić chwilkę i następnie dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki. Znów chwilkę podusić po czym włożyć pokrojoną w dość grube paski paprykę i selera naciowego pokrojonego na kawałki. Posolić szczyptą soli i pieprzu oraz dodać pesto. Dusić przez kolejne kilka minut. Łącznie czas duszenia warzyw nie powinien być dłuższy niż 20 minut, a papryka powinna być wręcz lekko twardawa.Pomidora podawać z duszonymi warzywami. Ja dodatkowo zaserwowałam to wszystko z naszym polskim schabowym. Niebo w gębie :-) Smacznego!