Wykonanie
Dzisiaj postanowiłam zrobić śniadanie dla mojej rodziny. Nie chcąc robić czegoś typowego, zdecydowałam, iż zaserwuję im panini. Chyba trafiłam z pomysłem, bo byli zachwyceni.Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale
bułką na której panini powinno być robione jest ciabatta. Różni się ona dość sporo od
zwykłej bułki, głównie tym iż jej konsystencja po upieczeniu nie jest tak zbita jak w normalnej
bułce, wyraźnie widać duże dziurki zrobione przez powietrze. Ponadto jest płaska i prawie idealnego kształtu prostokąta.Panini może
mieć różne nadzienia. Na początek mam dla Was to w formie dość klasycznej.Ham and cheese panini
Składniki:
bułka ciabatta albo ciabatto podobnakilka listków
zielonej sałatyczerwona i
żółta paprykamała
cebula czerwonaszynka krojona
ser żółtyser mozzarellaszczypioreksos: 1 łyżka
chrzanu, 6 łyżek
majonezu,
sól i
pieprzNie podaję dokładnej ilości składników bo wszystko zależy od teg o jaką ilość panini robimy. Ważne aby każde miało 1 plasterek
sera, 1 plasterek
szynki, 4-5 plasterków
sera mozzarella, po parę kawałków
papryki i
cebuli i małą garść
zielonej sałaty. Sos w ilości składników, które podałam wystarczy dla 4 osób.Przygotowanie.Listki
sałaty,
paprykę i
cebulę pokroić w paseczki.Ciabattę rozciąć wzdłuż. Położyć
sałatkę, na nią
ser żółty,
paprykę i
cebulę. Przykryć plasterkiem
szynki. Na
szynkę położyć kilka kawałków
mozzarelli i drobno skrojony
szczypiorek. Przykryć drugą połową
bułki.Włożyć do opiekacza z rowkami o funkcji grill. Opiekać 4 minuty.Sos: w miseczce wymieszać
chrzan ze słoiczka,
majonez, szczyptę
soli i
pieprzu. Ja
daję pół na pół, 3 łyżki zwykłego
majonezu a 3 kieleckiego gdyż zmienia on smak diametralnie.Smacznego.