Mięsem, które najczęściej używam do gotowania jest bez wątpienia kurczak. Smakuje mi on najbardziej ze wszystkich mięs a do tego nie ważne czy go pieczemy, smażymy czy grillujemy zawsze jest to szyki proces. Przepis, który Wam poniżej pokażę znam od dawna i robiłam go chyba ze sto razy. Podany w tej wersji smakuje dobrze z dipem czosnkowym ale ja pokażę wersję z dipem z awokado.Chicken covered in cornflakesSkładniki:(porcja dla 6 osób)3 duże piersi z kurczaka1 łyżka drobno pokrojonej papryczki chilli2 szklanki płatków kukurydzianych1/2 szklanki mąkisólpieprz3 duże jajkaolej roślinny do smażenia1 awokado1 łyżka majonezu1 łyżka ketchupu1/4 łyżeczki soku z cytrynyPrzygotowanie:Każdą pierś z kurczaka pokroić w poprzek na 2-u centymetrowe paki. Na każdy pasek położyć kawałek foli spożywczej i lekko rozbić tłuczkiem.Gdy rozbite posolić solą, popieprzyć i lekko natrzeć papryczką chilli.Przyprawione piersi obtoczyć w mące.Na talerzyku rozbić jajka i obtoczyć w nich każdą pierś.Do miseczki wsypać płatki, rozkruszyć. Obtoczone jajkiem piersi bardzo dokładnie obtoczyć rozkruszonymi płatkami.Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka i smażyć przez 7 minut, na średnim ogniu, równomiernie z każdej strony.W miseczce widelcem rozgnieść awokado. Dodać 1/4 łyżeczki soku z cytryny, majonez i ketchup. Wymieszać.Kurczaka po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Podawać z dipem z awokado. Smacznego!