ßßß
Składniki:500 gr mąki pszennej (500 setka)100 gr cukru kryształu4 dkg drożdży350 ml mleka10 dkg margaryny1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy1 łyżka cukru waniliowego1 łyżka spirytusu5 nektarynek20 dkg białego sera5 łyżek cukru pudru4 jajka4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:Do miski wsypać cukier kryształ, cukier waniliowy i wbić 2 jajka. Ubić mikserem (przez 5 minut).Margarynę rozpuścić po czym schłodzić.Mleko minimalnie podgrzać.Mąkę o temperaturze pokojowej przesiać do dużej miski, dodać ubite jajka, wkruszyć drożdże, 2/3 łyżki otartej skórki z pomarańczy i spirytus. Następnie stopniowo wlewać mleko. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można jeszcze dolać dodatkowej ilości mleka.Wyrabiać intensywnie przez kilka minut.Do wyrobionego ciasta dodać schłodzoną margarynę. Kontynuować wyrabianie do momentu gdy ciasto "odchodzi" od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.Biały ser zmielić w maszynce. Możemy kupić gotowy twaróg, który nadaje się bezpośrednio do pieczenia, bez potrzeby wcześniejszego mielenia. W miseczce rozetrzeć 1 jajko z dodatkiem cukru pudru. Do roztartego jajka i cukru dodać ser i 1/3 łyżki skórki pomarańczowej. Dokładnie wymieszać.Nektarynki obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki, każda o grubości około 1 centymetra.Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, uprzednio podsypaną mąką. Lekko rozwałkować wałkiem na grubość 1 centymetra. Dużą szklanką wycinać kółka. Mniejszą szklanką z połowy wyciętych kółek wyciąć środki.Bułki składamy w następujący sposób: całe kółko smarujemy uprzednio roztrzepanym jajkiem, przyklejamy na nie kółko bez środka, które to wypełniamy około 2 łyżkami twarogu i kilkoma plasterkami nektarynki. Posypujemy po górze intensywnie brązowym cukrem. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia (około 25 -30 minut).Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułki kładziemy na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor (około 25 minut).Smacznego!!!