Wykonanie
Uwielbiam drożdżówki. Zastanawiałam się ostatnio, które lubię najbardziej. Zdecydowanie wygrały te z
serem. Zaraz po nich są jagodzianki, a następne na liście znalazły się drożdżówki z
makiem. Postanowiłam upiec więc kilka drożdżówek i zdecydowałam się na kombinację
sera z
owocami, w tym przypadku z
nektarynką.White cheese and nectarine rolls
Składniki:500 gr
mąki pszennej (500 setka)100 gr
cukru kryształu4 dkg
drożdży350 ml
mleka10 dkg
margaryny1 łyżeczka otartej skórki z
pomarańczy1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
spirytusu5
nektarynek20 dkg
białego sera5 łyżek
cukru pudru4
jajka4 łyżki
brązowego cukruPrzygotowanie:Do miski wsypać
cukier kryształ,
cukier waniliowy i wbić 2
jajka. Ubić mikserem (przez 5 minut).
Margarynę rozpuścić po czym schłodzić.
Mleko minimalnie podgrzać.
Mąkę o temperaturze pokojowej przesiać do dużej miski, dodać ubite
jajka, wkruszyć
drożdże, 2/3 łyżki otartej skórki z
pomarańczy i
spirytus. Następnie stopniowo wlewać
mleko. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można jeszcze dolać dodatkowej ilości
mleka.Wyrabiać intensywnie przez kilka minut.Do wyrobionego ciasta dodać schłodzoną
margarynę. Kontynuować wyrabianie do momentu gdy ciasto "odchodzi" od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.
Biały ser zmielić w maszynce. Możemy kupić gotowy
twaróg, który nadaje się bezpośrednio do pieczenia, bez potrzeby wcześniejszego mielenia. W miseczce rozetrzeć 1
jajko z dodatkiem
cukru pudru. Do roztartego
jajka i
cukru dodać
ser i 1/3 łyżki
skórki pomarańczowej. Dokładnie wymieszać.
Nektarynki obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki, każda o grubości około 1 centymetra.Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, uprzednio podsypaną
mąką. Lekko rozwałkować wałkiem na grubość 1 centymetra. Dużą szklanką wycinać kółka. Mniejszą szklanką z połowy wyciętych kółek wyciąć środki.
Bułki składamy w następujący sposób: całe kółko smarujemy uprzednio roztrzepanym
jajkiem, przyklejamy na nie kółko bez środka, które to wypełniamy około 2 łyżkami
twarogu i kilkoma plasterkami
nektarynki. Posypujemy po górze intensywnie
brązowym cukrem. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia (około 25 -30 minut).Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Bułki kładziemy na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor (około 25 minut).Smacznego!!!