ßßß
Składniki:
4 duże pomidory2 duże marchewki1 średnia pietruszka1/2 szklanki soczewicy1 średnia biała cebula1 łyżeczka masła1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1,25 litra wywaru warzywnegozielenina: 1 listek selera,1 listek pora, kilka gałązek natki pietruszki,1 mała gałązka lubczyku2 łyżki kwaśnej śmietany3 łyżki sera mozzarellasól i pieprz do smaku
Przygotowanie:Na małym ogniu, podsmażyć przez 2 minuty masło wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.Dodać: pomidory obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w ósemki, marchew i pietruszkę pokrojone w małe krążki, 1/2 kostki bulionu warzywnego lub wywar z warzyw (wtedy nie dodajemy wody), 1,25 litra wody oraz soczewicę.Gotować wszystko przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.10 minut przed upływem czasu gotowania wrzucić zieleninę. Ja zawsze dodaję dużo zieleniny. Jeżeli nie mamy lubczyku czy selera, bądź innego rodzaju wymienionych przeze mnie zielenin, dajmy to co mamy albo w najgorszym razie omińmy zieleninę.Po 30 minutach zupę posolić (ja dałam 1 łyżeczkę soli) i popieprzyć. Dodać śmietanę i zblendować.Jeżeli konsystencja wyda nam się zbyt gęsta dolejmy wody. Jedni lubią bardzo gęste zupy, inni rzadsze.Mozzarellę utrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do miseczki, w której serwujemy zupę dodać trochę mozzarelli, i włożyć pod grill do zapieczenia na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Pamiętajmy aby miseczka była żaroodporna, a jeśli nie jest to trzymajmy ją krócej pod grillem. Smacznego.