Wykonanie
Cały tydzień "chodziła" za mną zupa z
cukinii. I wreszcie dzisiaj moja zachcianka się ziściła. Zupa wyszła przepyszna, delikatnie pikantna i bogata w ten unikalny, intensywny aromat.Osobiście jestem miłośnikiem zup od dawna, ale dopiero od jakichś czterech lat wszystkie zupy jakie gotuję mają postać kremu. Wcześniej były to zupy z kawałkami warzyw, teraz jednak staram się unikać tej formy ich podania.Jak wiemy sezon na
cukinię jest w pełni, tak jak i na
pomidory, postarajmy się więc jak najlepiej go wykorzystać i próbujmy nowych smaków.Cougette and tomatoe soup

Składniki:

2 średnie lub 3 małe
cukinie4 duże
pomidory1 średnia
cebula1 duża
marchew1 łyżeczka
przecieru pomidorowego1/2 kostki bulionowej o smaku warzyw4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
słodkiej papryki4 łyżki
masłanatka pietruszki1 łyżka
oregano1 łyżka
bazylii3/4 łyżeczki
kminku1 i 1/2 szklanki
wody5 łyżek
śmietany 30%1
bagietkaPrzygotowanie:






Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm, włożyć pod grill na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Pomidora sparzyć gorącą
wodą, ściągnąć skórkę, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę,
marchew pokroić w plastry.W garnku na małym ogniu rozgrzać 1/5 łyżki
masła wraz z
kminkiem,
oregano,
bazylią, kostką warzywną,
pieprzem. Gdy
masło tylko się rozpuści dodać
cebulę i dusić przez 3 minuty. Po upływie tego czasu dodać grillowaną
cukinię,
pomidory,
marchew i
przecier pomidorowy . Dusić pod przykryciem przez 30 minut, na średnim ogniu.Po 30 minutach posolić, dodać 1 i 1/2 szklanki
wody, zdjąć z ognia i zblendować. Położyć ponownie na mały ogień, dodać
śmietanę. Gotować przez 2-3 minuty, do ponownego zagotowania się zupy.Pozostałe
masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i drobno pokrojoną
natką pietruszki.
Bagietkę pokroić w centymetrowe kromeczki, posmarować
masłem czosnkowym i włożyć pod grill na parę minut do zrumienienia.Jeśli ktoś lubi
żółty ser, można nim posypać
bagietkę przed włożeniem na grill. Smacznego :-)