ßßß
Składniki:
2 średnie lub 3 małe cukinie4 duże pomidory1 średnia cebula1 duża marchew1 łyżeczka przecieru pomidorowego1/2 kostki bulionowej o smaku warzyw4 ząbki czosnku1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki masłanatka pietruszki1 łyżka oregano1 łyżka bazylii3/4 łyżeczki kminku1 i 1/2 szklanki wody5 łyżek śmietany 30%1 bagietkaPrzygotowanie:





Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm, włożyć pod grill na 20 minut w temperaturze 200 stopni.Pomidora sparzyć gorącą wodą, ściągnąć skórkę, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.Cebulę pokroić w kostkę, marchew pokroić w plastry.W garnku na małym ogniu rozgrzać 1/5 łyżki masła wraz z kminkiem, oregano, bazylią, kostką warzywną, pieprzem. Gdy masło tylko się rozpuści dodać cebulę i dusić przez 3 minuty. Po upływie tego czasu dodać grillowaną cukinię, pomidory, marchew i przecier pomidorowy . Dusić pod przykryciem przez 30 minut, na średnim ogniu.Po 30 minutach posolić, dodać 1 i 1/2 szklanki wody, zdjąć z ognia i zblendować. Położyć ponownie na mały ogień, dodać śmietanę. Gotować przez 2-3 minuty, do ponownego zagotowania się zupy.Pozostałe masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojoną natką pietruszki. Bagietkę pokroić w centymetrowe kromeczki, posmarować masłem czosnkowym i włożyć pod grill na parę minut do zrumienienia.Jeśli ktoś lubi żółty ser, można nim posypać bagietkę przed włożeniem na grill. Smacznego :-)