ßßß
Cookit - przepis na Żeberka w sosie winno-cebulowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Żeberka w sosie winno-cebulowym
Składniki
Wieprzowina żeberka
Cebula
Wino wytrawne
Bulion
Woda
Olej
Majeranek
Rozmaryn
Sól
Pieprz
Miód
Ziemniak
Ogórek kiszony
Wykonanie
Żeberka
w
winno
-
cebulowym
sosie z dużą ilością
majeranku
. Podawane z młodymi
ziemniakami
i
kiszonym ogórkiem
. Polecam na obiad, najlepiej z lampką
czerwonego wina
!
Składniki:ok. 1 kg
żeberek wieprzowych
2
cebule
1/2 szklanki białego
wytrawnego wina
1/2 szklanki
bulionu
wieprzowego lub
wody
1 łyżka
oleju
do smażenia1 łyżka suszonego
majeranku
1/2 łyżeczki listków świeżego
rozmarynku
sól
pieprz
Dodatkowo:10-12
młodych
, małych
ziemniaków
ogórek kiszony
Wykonanie:
Mięso
myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Żeberka
oprószamy
solą
i
pieprzem
. Na patelnię wlewamy
olej
i układamy
żeberka
, smażymy na złoty kolor, na średniej mocy palnika, aby jak najwięcej tłuszczu się wytopiło. Do
mięsa
dodajemy
majeranek
i
cebulę
pokrojoną w piórka, smażymy 1 minutę, a następnie całość zalewamy
winem
i
bulionem
.
Żeberka
dusimy 30 minut, w razie potrzeby doprawimy jeszcze
solą
i
pieprzem
.
Mięso
podajemy z gotowanymi młodymi
ziemniakami
w mundurkach polanymi sosem oraz z
kiszonym ogórkiem
.
Ziemniaki
szorujemy pod bieżącą
wodą
i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Smacznego!
Źródło:
http://www.kawaiczekolada.pl/zeberka-w-sosie-winno-cebulowym
Przepisy powiązane
Żeberka w sosie miodowo-musztardowym
Młode ziemniaki smażone z kiełbasą, cebulą i rozmarynem
Kartoflanka Berlińska
Duszone żeberka
Zupa krem z topinambura z czipsami
Składniki powiązane (0)