Wykonanie
Nie wiem jak Wy ,ale ja
żeberka uwielbiam . Najlepsze są te które mają szeroką kostkę . Wprost rozpływają się w ustach . Do tego pieczony ziemniaczek lub duszony . I jak to mawiała babcia - Niebo w gębie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba - . Z tym ostatnim to tak całkiem się nie zgadzam bo zawsze coś do szczęścia będzie brakować .
Składniki
żeberka wieprzowe5
pieczarek1
cebula10
ziemniaków1 łyżka
majeraneksól ,
pieprzoliwa1 szklanka
wody (lub
bulionu,rosołu)Wykonanie1 .
Żeberka umyć i rozkroić
między kostkami. Na rozgrzanej patelni obsmażyć każdy kawałek na brązowy kolor. Przełożyć do rondla.2 . Umyte i osuszone
pieczarki i
cebule pokroić w paski . Podsmażyć na tym samym tłuszczu co
żeberka . Przełożyć do rondla z
mięsem. Podlać 1/2 szklanki
wody i dusić , od czasu do czasu obracać
mięso .3 . Obrać
ziemniaki i przekroić je na 4 jeśli są duże . Przy mniejszych można na 2 części lub pozostawić w całości . Jak
mięso będzie na wpół miękkie ( ok 30 minut) . Wrzucić
kartofle do
żeberek ,podlać
wodą ,zamieszać i przykryć pokrywką . Dusić na wolnym ogniu do miękkości . pod koniec oprószyć
solą i
pieprzem oraz
majerankiem .Można podać z
młodą kapustą ,
brokułem lub mizerią