ßßß

Składniki na ciasto (4 blaty średnicy 18cm):370 g mąki pszennej4 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli5 jajek200 g cukru220 g masła250 ml mleka1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego6 łyżek kakaoSkładniki na krem:300 ml śmietany300 g serka naturalnego500 g serka mascarpone400 g cukru pudru6 łyżek kakaoDodatkowo:1 słoiczek powideł śliwkowych½ szklanki zaparzonej ulubionym sposobem kawy do skropienia blatówWykonanie ciasto:Formy wykładamy papierem do pieczenia tylko spód. Odstawiamy.W małym rondlu rozpuszczamy masło w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, piekę z termoobiegiem.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawiamy.Do większej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania jasnej puszystej masy. Cały czas miksując stopniowo oddajemy mąkę i mleko z masłem oraz ekstrakt z wanilii. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, miksujemy. Do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao, do trzeciej porcji 1 łyżkę kakao. Ostatnią, czwarta porcję pozostawiamy bez dodatku kakao. Każdą porcję ciasta przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka.Wykonanie krem:Do wysokiej miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, serek mascarpone i serek naturalny. Całość miksujemy do czasu połączenia składników. Krem dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy trzy łyżki kakao, do drugiej dwie łyżki kakao i do trzeciej porcji jedną łyżkę.Na paterze układamy najciemniejszy blat ciasta, skrapiamy kawą i smarujemy powidłami. Tak postępujemy z wszystkim krążkami ciasta układając je od najciemniejszego do najjaśniejszego. Cały tor smarujemy cienką warstwą kremu, zaczynając od dołu najciemniejszym kremem.Do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (użyłam tylki 1M do robienia różyczek) przekładamy krem z największą zawartością kakao i zdobimy tort tak, aby odcień kremu odpowiadał kolorowi blatu ciasta. Tak sam postępujemy z pozostałymi odcieniami kremu.Udekorowany torcik wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego!