Wykonanie
Blaty
kakaowego ciasta w różnych odcieniach … nasączone
kawą … przełożone powidłami śliwkowymi … całość złożona w torcik i przykryta
kremem czekoladowym na bazie
serka mascarpone. Pyszne połączenie … piękny wygląd.
Składniki na ciasto (4 blaty średnicy 18cm):370 g
mąki pszennej4 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli5
jajek200 g
cukru220 g
masła250 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliowego6 łyżek
kakaoSkładniki na krem:300 ml
śmietany300 g
serka naturalnego500 g
serka mascarpone400 g
cukru pudru6 łyżek
kakaoDodatkowo:1 słoiczek
powideł śliwkowych½ szklanki zaparzonej ulubionym sposobem
kawy do skropienia blatówWykonanie ciasto:Formy wykładamy papierem do pieczenia tylko spód. Odstawiamy.W małym rondlu rozpuszczamy
masło w
mleku. Odstawiamy do przestygnięcia.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, piekę z termoobiegiem.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
solą. Odstawiamy.Do większej miski wbijamy
jajka, wsypujemy
cukier i miksujemy do czasu uzyskania jasnej puszystej masy. Cały czas miksując stopniowo oddajemy
mąkę i
mleko z
masłem oraz ekstrakt z
wanilii. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki
kakao, miksujemy. Do drugiej dodajemy 2 łyżki
kakao, do trzeciej porcji 1 łyżkę
kakao. Ostatnią, czwarta porcję pozostawiamy bez dodatku
kakao. Każdą porcję ciasta przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka.Wykonanie krem:Do wysokiej miski wlewamy dobrze schłodzoną
śmietanę, ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy
cukier puder,
serek mascarpone i
serek naturalny. Całość miksujemy do czasu połączenia składników. Krem dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy trzy łyżki
kakao, do drugiej dwie łyżki
kakao i do trzeciej porcji jedną łyżkę.Na paterze układamy najciemniejszy blat ciasta, skrapiamy
kawą i smarujemy powidłami. Tak postępujemy z wszystkim krążkami ciasta układając je od najciemniejszego do najjaśniejszego. Cały tor smarujemy cienką warstwą kremu, zaczynając od dołu najciemniejszym kremem.Do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (użyłam tylki 1M do robienia różyczek) przekładamy krem z największą zawartością
kakao i zdobimy tort tak, aby odcień kremu odpowiadał kolorowi blatu ciasta. Tak sam postępujemy z pozostałymi odcieniami kremu.Udekorowany torcik wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego!