Wykonanie
Składniki na ciasto:175 g
mąki pszennej100 g
masła1
żółtko1 łyżka
cukru pudruDodatkowo:1 kg dyni1 duża
pomarańcza3 łyżki
miodu½ łyżeczki
estragonu¼ łyżeczki
cynamonuWykonanie:Kruche ciasto
Mąkę wraz z
cukrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy
żółtko oraz zimne
masło pokrojone w kostkę. Ciasto ugniatamy, formujemy kulę i odkładamy na 30 min do lodówki. Foremki smarujemy
masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wycinamy
okręgi i układamy do foremek, spód nakłuwamy widelcem. Tarteletki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. C.Mus z dyni
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w garnku do miękkości z
sokiem z
pomarańczy, pod koniec gotowania dodajemy
miód, doprawimy
estragonem i
cynamonem. Całość blendujemy na gładką masę.Tarteletki wypełniamy musem, podajemy na ciepło lub na zimno.Smacznego!