ßßß


Składniki na ciasto:175 g mąki pszennej100 g masła1 żółtko1 łyżka cukru pudruDodatkowo:1 kg dyni1 duża pomarańcza3 łyżki miodu½ łyżeczki estragonu¼ łyżeczki cynamonuWykonanie:Kruche ciastoMąkę wraz z cukrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Ciasto ugniatamy, formujemy kulę i odkładamy na 30 min do lodówki. Foremki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wycinamy okręgi i układamy do foremek, spód nakłuwamy widelcem. Tarteletki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. C.Mus z dyniDynię obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w garnku do miękkości z sokiem z pomarańczy, pod koniec gotowania dodajemy miód, doprawimy estragonem i cynamonem. Całość blendujemy na gładką masę.Tarteletki wypełniamy musem, podajemy na ciepło lub na zimno.Smacznego!