ßßß Cookit - przepis na ORZECHOWE BABECZKI

ORZECHOWE BABECZKI

nazwa

Wykonanie

Babeczki to pyszna,słodka przekąska.Nadzienie zależy tylko od nas co lubimy najbardziej w takich ciasteczkach.Przepis wydał mi się bardzo prosty i ciekawy,samo przygotowanie i napełnienie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało.Babeczki są bardzo kruche i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI : na około 12 babeczek
130 g maki pszennej (1 1/2 szklanki)
75 g masła
60 g cukru pudru (1/2 szklanki )
1 cukier waniliowy
3 żółtka
olej do natłuszczenia foremek
NADZIENIE :
300 g dowolnych orzechów
2 pełne łyżki miodu
50 ml soku z pomarańczy (filiżanka soku z kartonu )
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w misce,na jednolite gładkie ciasto.Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm,podsypując mąką bo ciasto bardzo się klei.Wycinamy koła,pasujące wielkością do foremek i lekko je formujemy na wcześniej naoliwione foremki.
Na patelnię wsypujemy orzechy (możemy je pokruszyć ),podgrzewamy.Wlewamy na patelnię miód i sok.Mieszamy,pozwalając części soku odparować i chwilkę karmelizujemy orzechy.
Do foremek nakładamy gorące orzechy,formując mały kopczyk.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 *C z funkcją termoobiegu,przez 15-20 minut.
Zmniejszamy temperaturę gdy orzechy zaczną się przypiekać.
Ostygnięte,lekko podważamy patyczkiem i wyciągamy babeczki z foremki.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/07/orzechowe-babeczki.html