Wykonanie
Babeczki to pyszna,słodka przekąska.Nadzienie zależy tylko od nas co lubimy najbardziej w takich ciasteczkach.Przepis wydał mi się bardzo prosty i ciekawy,samo przygotowanie i napełnienie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało.Babeczki są bardzo kruche i bardzo smaczne.
![](/Data/Images/mariola1975.blogspot.com\2013_slash_07_slash_orzechowe-babeczki/l/-1435781264.JPG)
SKŁADNIKI : na około 12 babeczek130 g
maki pszennej (1 1/2 szklanki)75 g
masła60 g
cukru pudru (1/2 szklanki )1
cukier waniliowy3
żółtkaolej do natłuszczenia foremekNADZIENIE :300 g dowolnych
orzechów2 pełne łyżki
miodu50 ml soku z
pomarańczy (filiżanka soku z kartonu )Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w misce,na jednolite gładkie ciasto.Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm,podsypując
mąką bo ciasto bardzo się klei.Wycinamy koła,pasujące wielkością do foremek i lekko je formujemy na wcześniej naoliwione foremki.Na patelnię wsypujemy
orzechy (możemy je pokruszyć ),podgrzewamy.Wlewamy na patelnię
miód i sok.Mieszamy,pozwalając części soku odparować i chwilkę karmelizujemy
orzechy.Do foremek nakładamy gorące
orzechy,formując mały kopczyk.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 *C z funkcją termoobiegu,przez 15-20 minut.Zmniejszamy temperaturę gdy
orzechy zaczną się przypiekać.Ostygnięte,lekko podważamy patyczkiem i wyciągamy babeczki z foremki.Smacznego.
![](/Data/Images/mariola1975.blogspot.com\2013_slash_07_slash_orzechowe-babeczki/l/1207242343.jpg)