Wykonanie
Tarta a’la szarlotka na pełnoziarnistym spodzie, wypełniona podprażonymi
jabłkami przyprawionymi aromatycznym
kardamonem i cudownie pachnącym
cynamonem … całość uwieńczona słodką, chrupiącą
bezą … bardzo polecam!



Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pełnoziarnistej200 g
masła4
żółtkaszczypta
soliSkładniki na
jabłkowy farsz:8 dużych
jabłek1 łyżka
masła2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonuSkładniki na
bezę:4
białka z małych
jajekszczypta
soli150 g
cukru2 łyżki
maki ziemniaczanejWykonanie
jabłkowy farsz:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy na ósemki pozbawiając każde
jabłko gniazd nasiennych.W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę
masła, wsypujemy
jabłka i dodajemy
cukier oraz
cynamon i
kardamon. Całość mieszamy i prażymy ok. 10 minut,
jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.Wykonanie ciasto:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy
żółtka, szczyptę
soli i pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut od lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.Wykonanie
beza:Do wysokiego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Do piany z
białek oddajemy
mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, odstawiamy.Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe podprażone
jabłka i rozkładamy równomiernie. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką wyciskamy
bezę.Tartę wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczmy przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Smacznego!