ßßß


Składniki na kruche ciasto:300 g mąki pełnoziarnistej200 g masła4 żółtkaszczypta soliSkładniki na jabłkowy farsz:8 dużych jabłek1 łyżka masła2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonuSkładniki na bezę:4 białka z małych jajekszczypta soli150 g cukru2 łyżki maki ziemniaczanejWykonanie jabłkowy farsz:Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy na ósemki pozbawiając każde jabłko gniazd nasiennych.W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy jabłka i dodajemy cukier oraz cynamon i kardamon. Całość mieszamy i prażymy ok. 10 minut, jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.Wykonanie ciasto:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut od lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.Wykonanie beza:Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Do piany z białek oddajemy mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, odstawiamy.Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe podprażone jabłka i rozkładamy równomiernie. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką wyciskamy bezę.Tartę wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczmy przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Smacznego!