Wykonanie

Już dłuższy czas "chodziły" za mną leniwe pierogi. Rzadko je robię, bo za bardzo nie wiadomo, czy to deser czy pozycja obiadowa. Gdy jednak ujrzałam w TV kucharza przygotowującego je z karmelizowanymi
śliwkami, natychmiast wyruszyłam po
śliwki. Ten zestaw z karmelizowanymi
śliwkami absolutnie mnie zachwycił. Przeczucie mnie nie zawiodło, były tak pyszne, że ledwo zdążyłam na szybko zrobić to jedno niespecjalne zdjęcie. Ponieważ sezon
śliwkowy ciągle trwa, może się skusisz. W "Kuchni śląskiej" znalazłam idealny przepis na leniwe. Są bardzo pulchne i mięciutkie. Bardzo, bardzo polecam.Skladniki na 4 porcje:400 g
sera twarogowego1 szklanka
mąki 550 + 1 łyżka
mąki ziemniaczanej2
jajka (ewentualnie 1
żółtko i 2
białka)szczypta
soli10-16
śliwek2 łyżki
cukru trzcinowego2-3 łyżki
masła1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Twaróg rozgnieść widelcem z
żółtkami. Połączyć obie
mąki, następnie wymieszać ze sztywną pianą z
białek.Z ciasta uformować 4 wałeczki i pokroić w skośne kluseczki, starać się, by podsypać jak najmniejszą ilością
mąki. Ciasto będzie wówczas mięciutkie i delikatne.Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową.Wypestkować
śliwki, pokroić na połówki.Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki
cukru, na to wrzucić
śliwki i poruszając patelnią obtoczyć
owoce w cukrze. Za kilka minut (nie przedłużać podgrzewania, bo
śliwki się rozlecą), dołożyć
masło i wrzucić ugotowane wcześniej leniwe pierogi. Wszystko razem mieszając podgrzać. Posypać
cynamonem. Jak ktoś lubi można i
bułką tartą. Życzę smacznego!Uwagi: Nie pomijaj ubicia
białek! To gwarancja pulchnych i bardzo delikatnych klusek.