Wykonanie
Pyszne połączenie
kurczaka z podsmażaną
gruszką,
awokado i orzeźwiających
malin … z delikatnie słodkim
winegretem na bazie
oliwy i
syropu z agawy.



Składniki na 2 porcje:1 garść ulubionej
sałaty (lodowa,
roszponka, rzymska)1 garść
rukoli1
pierś z kurczaka1 twarda
gruszka1
awokado1 garść świeżych
malinSkładniki na marynate do
kurczaka:1 łyżeczka
oliwy z oliwek extra vergine
sól morskaświeżo mielony
pieprz1/2 łyżeczki czerwonej
słodkiej paprykiSkładniki na
winegret:4 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine1 łyżeczka
octu jabłkowego1 łyżka
syropu z agawysól morskaświeżo mielony
pieprzWykonanie:W małym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na marynatę do
kurczaka, mieszamy. Marynatą nacieramy
pierś z kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni.W czasie, gdy
kurczak się smaży,
gruszkę myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie plasterki.Usmażonego
kurczaka odkładamy na deskę. Na patelnię, na której smażył się
kurczak wrzucamy plasterki
gruszki. Podsmażamy ok. 2 minut, aż lekko zmiękną. Odkładamy na deskę.
Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki. Miąższ wybieramy za pomocą łyżki i kroimy w plasterki. Odstawiamy.Wszystkie składniki na
winegret umieszczamy w małym słoiczku, słoik zakręcamy i potrząsamy do połączenia składników. OdstawiamyNa talerzach rozkładamy
sałatę i
rukolę, na wierzch układamy plasterki
gruszki, pokrojonego
kurczak i
awokado, posypujemy
malinami i polewamy
winegretem. Podajemy od razu!Smacznego!