ßßß
Składniki na 4 – 5 naleśników średnicy ok. 22 cm:1 jajko300 ml mleka7 kopiasty łyżek mąki1 łyżka cukru1 łyżeczka olejuSkładniki na sos:½ szklanki czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)½ szklanki malin (mogą być mrożone)2 łyżki golden syropu (można zastąpić miodem)Dodatkowo100 g jogurtu naturalnegoWykonanie:Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy cukier. Całość miksujemy 3-4 minuty, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i olej. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej ceramiczną lub teflonową), bez dodtaku tłuszczu, na złoty kolor z obu stron.Na rozgrzaną patelnie wrzucamy owoce, (jeżeli używacie mrożonych, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), dodajemy golden syrop, mieszamy i trzymamy na ogniu do czasu, aż sos się lekko zredukuje. Naleśniki polewamy sosem, dodajemy po łyżce jogurtu i podajemy.Smacznego!