Wykonanie
Puszysty placek w z dodatkiem słodkiego
styropu z
malin i
porzeczek. Ulubione śniadanie lub podwierczorek mojej córci … i nie tylko …

Składniki na 4 – 5 naleśników średnicy ok. 22 cm:1
jajko300 ml
mleka7 kopiasty łyżek
mąki1 łyżka
cukru1 łyżeczka
olejuSkładniki na sos:½ szklanki
czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)½ szklanki
malin (mogą być mrożone)2 łyżki golden
syropu (można zastąpić
miodem)Dodatkowo100 g
jogurtu naturalnegoWykonanie:Do wysokiego naczynia wbijamy
jajko, wlewamy
mleko i dodajemy
cukier. Całość miksujemy 3-4 minuty, a następnie stopniowo dodajemy
mąkę i
olej. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej ceramiczną lub teflonową), bez dodtaku tłuszczu, na złoty kolor z obu stron.Na rozgrzaną patelnie wrzucamy
owoce, (jeżeli używacie mrożonych, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), dodajemy golden
syrop, mieszamy i trzymamy na ogniu do czasu, aż sos się lekko zredukuje. Naleśniki polewamy sosem, dodajemy po łyżce
jogurtu i podajemy.Smacznego!