Wykonanie
Kolejny przepis na racuchy, u mnie gości. Tym razem lżejsza wersja, zrobione na
jogurcie naturalnym. Dodatek
miodu uzupełnienia smak racuchów, nie są za słodkie. Można wcinać do
bólu;)
Składniki:Ciasto:
jogurt naturalny - 350 gramów
mleko - 1 szklanka
Jajko - 1 sztuka
cukier - 2łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
mąka - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczkaDo polania:
miód(u mnie z mniszka lekarskiego) - 5,6 łyżekDo smażenia:
olej - 5 łyżek
Wykonanie:
Jogurt naturalny łączymy razem z
mlekiem, dodajemy
jajko. W drugiej misce mieszamy
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy(szybciej zrobimy to za pomocą miksera) do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, na kilka minut aby ciasto odpoczęło. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu na patelni, z obu stron na rumiano. Gotowe, polewamy
miodem;)Smacznego:)