ßßß
Składniki:Ciasto:jogurt naturalny - 350 gramówmleko - 1 szklankaJajko - 1 sztukacukier - 2łyżkicukier waniliowy - 2 łyżeczkimąka - 2 szklankiproszek do pieczenia - 1 łyżeczkaDo polania:miód(u mnie z mniszka lekarskiego) - 5,6 łyżekDo smażenia:olej - 5 łyżek
Wykonanie:Jogurt naturalny łączymy razem z mlekiem, dodajemy jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy(szybciej zrobimy to za pomocą miksera) do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, na kilka minut aby ciasto odpoczęło. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu na patelni, z obu stron na rumiano. Gotowe, polewamy miodem;)Smacznego:)