Wykonanie
Pisałam już kiedyś, że prowadząc blog ponad
siedem lat boję się „wypalenia” i gromadzę przepisy ze zdjęciami na zapas. Teraz, przenosząc się na nowy laptop i robiąc porządki w zdjęciach, znalazłam ciasto z
płatkami i
syropem z kwiatów akacji …sprzed dwóch lat ! Pamiętam, że robiłam je na jakieś blogerskie spotkanie, jak przejrzę relacje, to może dojdę, na które
Płatki akacji są bardzo delikatne, nadają ciastu kwiatowej
słodyczy i aromatu.
Syrop wzmacnia jeszcze ten efekt. Ciasto zrobiłam z dodatkiem
jogurtu, by było bardziej wilgotne.3
jajka4 łyżki
cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mlekamały
jogurt naturalnygarść
płatków z kwiatów akacji3 łyżki
syropu z akacji2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKwiaty akacji obrałam, zachowując tylko
płatki.
Jajka roztrzepałam z
cukrem, dodałam mieszając
olej,
jogurt i
mleko ,
syrop i
płatki akacji oraz
mąkę z proszkiem. Wyłożyłam ciasto na natłuszczoną blachę ( 26 na 32 cm). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C, piekłam około 45 min do suchego patyczka i zezłocenia wierzchu.Nie pamiętam dokładnie , jak smakowało, ale rok temu robiłam podobne muffinki i były bardzo dobre. W sezonie kwitnienia akacji ( akurat teraz ) warto zrobić ten placek o unikalnym aromacie.Smacznego !