Wykonanie
Placuszki w
owocami na śniadanie robię już niemal automatycznie. Żeby nie było za nudno, czasem robię z pełnoziarnistej
mąki, innym razem dodaję
jogurt owocowy lub ziarnisty
twarożek. Tym razem postanowiłam pokombinować z sezonowymi
owocami i muszę powiedzieć, że
truskawki sprawdziły się znakomicie. Racuchy z
truskawkami znikały błyskawicznie :-)

Składniki:2
jajka4 łyżki
cukru150g gęstego
jogurtu naturalnegoSzklanka
mleka200g
mąkiŁyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
oleju½ kg
truskawekWykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dosypujemy
cukier i ubijamy. Dodajemy
mleko,
jogurt i przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy
olej i całość dokładnie mieszamy.
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, połowę z nich rozdrabniamy za pomocą blendera, a drugą połowę kroimy w plasterki.
Truskawki pokrojone w plasterki dodajemy do masy, mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy placuszki- po parę minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.Podajemy polane sosem ze zmiksowanych
truskawek. Sos możemy odrobinę dosłodzić, ale nie jest to konieczne.

