ßßß
Sezon truskawkowy w pełni. Czas przygotować kilka prostych, ale dobrych i sprawdzonych przepisów na smakołyki z tymi owocami. A już niedługo trzeba będzie wziąć się za owocowe przetwory, które umilą nam jesienne i zimowe dni. Ale wracajmy do naszego prawie lata! :)składniki (6 sztuk)150 g mąki70 g cukru30 ml oleju80 ml mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajkotruskawkiŻółtko zmiksować z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodać olej i mleko. Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 wysokości. Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszone układać na wierzchu babeczek lekko docisnąć. Piec w 180 °C przez ok. 30 minut do złotego koloru.Smacznego! :)