Składniki: 1 szkl. mąki żytniej 1 szkl. mąki pszennej ½ szkl. ciepłej wody 1 paczka suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szczypta soli 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: sos pomidorowy lub koncentrat 1 mała cebula szpinak w brykiecie 7 szt.( szpinak rozmrażamy przed położeniem na ciasto) ½ czerwonej papryki kilka plastrów ulubionej szynki 100 g ulubionego żółtego sera garść oliwek pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Wszystkie suche składniki umieszczamy w naczyniu, wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy rękę odstawimy do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość wyrabiamy ponownie, formujemy okrąg i przekładamy na papier do pieczenia na dużą blachę. Tak przygotowany spód do pizzy wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min. w temperaturze 220 st. C. Następnie lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami, następnie układam cebulę, szynkę, szpinak, pokrojoną w cienkie słupki paprykę, oliwki oraz ser. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut i gotowe! Smacznego!