Wykonanie
Tradycyjne pierogi z
serem w świątecznym wydaniu … z
miodem, pamarńczą,
cynamonem i nutą przecudnie słodkiego
anyżu.



Składniki na ciasto:3 szkl.
mąki pszennej1 szkl. gorącej
wody½ łyżeczki
soliSkładnik na farsz:500g
białego sera3
żółtka¾ szkl.
cukru pudruSkładniki na sos:sok z 2
pomarańczy2 łyżki
miodu½ łyżeczki
cynamonu2 gwiazdki
anyżu2 łyżeczki kandyzowanej
skórki pomarańczowejWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
sól. Na środku usypanego z
mąki kopca robimy wgłębienie i wlewamy po trochu gorącą (nie wrzącą)
wodę wyrabiając ciasto tak, aby uzyskać elastyczną, miękką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią i odkładamy na kilka minut, w tym czasie przygotowujemy farsz.
Ser rozduszamy widelcem, dodajemy
żółtka i
cukier puder. Całość mieszamy ucierając widelcem. Jedną część ciast wyciągamy z foli i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm podsypując
mąką. Wycinamy koła średnicy ok. 8-9 cm, na każdym wyciętym kawałku ciasta układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pieroga, zaciskając brzegi palcami lub widelcem. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody i gotujemy, do czasu aż wypłyną na wierzch.Sos
pomarańczowo –cynamonowyDo małego rondla wyciskamy sok z
pomarańczy, dodajemy
miód,
cynamon,
skórkę pomarańczową i gwiazdki
anyżu. Gotujemy do czasu, aż sos się zredukuje. Pierogi podajemy polane sosem.Smacznego!