Wykonanie
Zapach pieczonego
jabłka kto nie pamięta tego przysmaku z dzieciństwa.
Jabłko pieczone w piecu kaflowym. Mieliśmy takie piece w domu mama lub babcia układała je na blachę i były wsunięte do pieca w kuchni. Śmialiśmy się często, że to nasza mikrofalówka :). Teraz ja piekę swoim córeczką
jabłko, ale nie była bym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Moi domownicy do straszni łasuchy więc dodałam im słodkie kruche
ciasteczko, które zapiekało się z
jabłkiem. Kruche
ciastko, rozpływające się cieplutkie
jabłko i zapach
cynamonu. Nic ująć nic dodać. <3


SKŁADNIKI : z tej porcji ciasta zrobiłam 10 szt "kapeluszy" na
jabłkociasto kruche175 g
mąki pszennej plus odrobina do podsypania40 g
cukru pudruszczyptę
soli2
żółtka75 g
masła2-3 łyżki zimnej
wodyjabłka najlepiej duże (na tę porcje wykorzystałam 10 szt ) plus 2-3
jabłka do pokrojenia w kostkę, która wypełni środek wydrążonego
jabłkacynamonmiód 2 łyżkisok
cytrynyrodzynki,
orzechy opcjonalniesłomka do zrobienia dziurek

SPOSÓB WYKONANIA :ciasto-
mąkę,
cukier puder, szczyptę
soli mieszamy ze sobą dodajemy do tego
żółtka oraz pokrojone w kawałeczki zimne
masło oraz 2-3 łyżki zimnej
wody. Szybko zagniatamy ze sobą składniki, gotowe ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok 30 minut.-
jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy górę
jabłka- środek wydrążamy ostrożnie nie uszkadzając ścianek,
jabłka skraplamy
cytryną powoduję to, że nie będą ciemniały i przełamią smak słodkości- 2-3
jabłka obieramy ze skórki kroimy w większą kostkę,skraplamy
cytryną, dodajemy do tego
miód oraz
cynamon wszystko razem wymieszamy. Jeżeli chcemy zrobić "bogatszą wersje" możemy do tego dodać sparzone
rodzynki, uprażone
orzechy włoskie.
Doda nam to dodatkowego smaku i zróżnicuję konsystencję dania.- tak przygotowane
jabłka nadziewamy naszymi
jabłkami pokrojonymi w kostkę- stolnicę lekko obsypujemy
mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką ),
jabłko podczas pieczenia będzie parowało- nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane
jabłka- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut- czas pieczenia zależy od wielkości
jabłek i grubości naszego
ciastka ( oczywiście też od preferencji naszego piekarnika )- ja co jakiś czas zaglądam i pod koniec lekko uniosę
ciastko gdy
jabłko jest już miękkie a ciasto lekko rumiane wyciągam je.

Przepis jest bardzo prosty ale bardzo pyszny także polecam. Ciepłe pieczone
jabłko plus ciepły kocyk czego chcieć więcej w te pochmurne chłodne wieczory.


Pozdrawiam
Basia