ßßß



Składniki:500 ml mleka 3,2 %330 ml śmietany 30 %50 g cukru200 białej czekoladyZiarenka z 1 laski waniliiDodatkowo:150 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka z pomarańczy, gorzka czekolada)Wykonanie:Do rondla wlewamy mleko i śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Masę wystudzamy, a następnie schładzamy w lodówce.Dobrze schłodzoną masę lodową miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, a następnie wszystkie bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej masy dodajemy bakalie mieszamy i przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 4-5 razy, jeśli chcemy, aby lody był bardziej puszyste). Zamrażamy. Lody przed podaniem wyjmujemy na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.Smacznego!