Wykonanie
Kolejna propozycja przepisu na
lody domowej roboty, tym razem
bakaliowe.
Śmietanowo – waniliowa masa bogata w
bakalie … słodkie
rodzynki, orzeźwiającą
skórkę pomarańczową, chrupiące
orzechy i kawałki
gorzkiej czekolady. Pyszne
lody w sam raz na upalne dni!
Składniki:500 ml
mleka 3,2 %330 ml
śmietany 30 %50 g
cukru200
białej czekoladyZiarenka z 1
laski waniliiDodatkowo:150 g
bakalii (
rodzynki,
orzechy włoskie, kandyzowana skórka z
pomarańczy,
gorzka czekolada)Wykonanie:Do rondla wlewamy
mleko i
śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika, dodajemy połamaną
czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Masę wystudzamy, a następnie schładzamy w lodówce.Dobrze schłodzoną masę
lodową miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę
lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania
lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, a następnie wszystkie
bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej masy dodajemy
bakalie mieszamy i przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę
lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 4-5
razy, jeśli chcemy, aby
lody był bardziej puszyste). Zamrażamy.
Lody przed podaniem wyjmujemy na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.Smacznego!