ßßß
Biszkopt:Biszkopt wykonany z tego przepisu tortownica 24 cm oraz w drugi w tortownicy 20 cm z połowy proporcji . Przepis tuKrem cukierniczy bogaty :Na potrzeby tego tortu należy wykonać z 1, 5 porcjiZ podanych proporcji wyjdzie około 250 g do kremów potrzebujemy po 100 g, ale podzielcie krem na połowę :).125 g tłustego mleka50 g śmietany 36 %60 g cukru kryształu42 g żółtek ( około 4 szt. zależy od wielkości najlepiej M)12 g mąki pszennej1/4 laski waniliiLekki krem z białej czekolady : Wykonałam z 1,5 porcji składników100 g kremu cukierniczego125 g białej czekolady225 g śmietany 36 %Lekki krem z gorzkiej czekolady:Wykonałam z 1,5 porcji składników100 g kremu cukierniczego175 g gorzkiej czekolady 55 %175 g śmietany 36 %Opis wykonania :Krem bogaty :Łączymy w garnku mleko i śmietanę, podgrzewamy do temp. 80 C - będzie się wyłaniać cienka błonka tłuszczu na powierzchni. Odstawiamy. Żółtka mieszamy z cukrem, ale bez ubijania! To ważne. Dodajemy do żółtek mąkę i ponownie mieszamy bez ubijania, na końcu dodajemy miąższ z wanilii.Do żółtek wlewamy gorącą mieszankę mleka i śmietany, cały czas mieszając trzepaczką.Ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy do osiągnięcia 85 C ---krem jest gotowy, gdy trzepaczka pozostawia ślady po przesunięciu i krem wydaje tzw. prychnięcia :).Trzeba bardzo uważać krem łatwo można przypalić i wówczas jest do wyrzucenia bo przechodzi smakiem spalenizny. Krem przykrywamy folia spożywczą i schładzamy po przestudzeniu w lodówce.Lekki krem z białej czekolady:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, krem bogaty podgrzewamy do 45 C - lekko ciepły. Następnie krem wlewamy do rozpuszczonej ciepłej czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitego i błyszczącego kremu.Odstawiamy by krem praktycznie był zimny ok. 29 CŚmietanę ubijamy, nie może być zbyt zwarta. Do kremu z czekolady dodajemy 50 g ubitej śmietany i mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem. Na końcu dodajemy krem do pozostałej bitej śmietany. Pamiętajmy by wszystko robić powoli i jednostajnie, najlepiej miesza się małą trzepaczką.Lekki krem z gorzkiej czekolady :Przygotowujemy identycznie jak w przypadku kremu z białej czekolady, z tym że podczas dodawania ubitej śmietany do czekolady dajemy tylko 40 g przy pierwszym mieszaniu :).Złożenie :Tortownice wykładamy folią spożywczą, układamy pierwszy blat, ponczujemy, wykładamy krem z gorzkiej czekolady, blat, ponczujemy , krem z białej czekolady, blat, ponczujemy. Całość wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Tort pokrywamy kremem maślanym, pokrywamy masą plastyczną, każdy z osobna. W miejscu ułożenia mniejszego tortu wbijam pocięty patyk z bambusa około 4-5 kawałków by tort się nie zapadł pod ciężarem, następnie dekoruje wyciętymi paskami. Kokardę zrobiłam według wskazówek ze strony Niezłe Ciacho uwielbiam te stronkę :)instrukcja wykonania kokardy . Suszyłam ją 2 dni :).


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy