Wykonanie
Torcik z kremem z białej i
gorzkiej czekoladyKolejny torcik tym razem wykonałam krem z białej i
gorzkiej czekolady na bazie kremu z
żółtek. Przepis pochodzi z książki Desery- porady cukiernika, Giovanni
Pina. Kremu użyłam również do swojego urodzinowego
tortu tak więc przekrój już wam pokażę :). Oba kremy idealnie się uzupełniają cudownie słodki z
białej czekolady i lekko gorzki mmm... pychota spróbujcie sami. Tak jak wspomniałam bazą obu kremów jest krem cukierniczy bogaty, który sam w sobie mimo że jest słodki można wykorzystać jako nadzienie do eklerów, małych ptysi i innych ciast. Pomysł na torcik zapożyczyłam z bloga mojedekorado.blogspot.com
Składniki :
Biszkopt:
Biszkopt wykonany z tego przepisu tortownica 24 cm. Przepis tuKrem cukierniczy bogaty :Z podanych proporcji wyjdzie około 250 g do kremów potrzebujemy po 100 g ,ale podzielcie krem na połowę :)125 g tłustego
mleka50 g
śmietany 36 %60 g
cukru kryształu42 g
żółtek ( około 4 szt. zależy od wielkości najlepiej M)12 g
mąki pszennej1/4
laski wanilii100 g kremu cukierniczego125 g
białej czekolady225 g
śmietany 36 %100 g kremu cukierniczego175 g
gorzkiej czekolady 55 %175 g
śmietany 36 %Opis wykonania :Krem bogaty :Łączymy w garnku
mleko i
śmietanę, podgrzewamy do temp. 80 C - będzie się wyłaniać cienka błonka tłuszczu na powierzchni. Odstawiamy.
Żółtka mieszamy z
cukrem, ale bez ubijania! To ważne. Dodajemy do
żółtek mąkę i ponownie mieszamy bez ubijania, na końcu dodajemy miąższ z
wanilii.Do
żółtek wlewamy gorącą mieszankę
mleka i
śmietany, cały czas mieszając trzepaczką.Ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy do osiągnięcia 85 C ---krem jest gotowy, gdy trzepaczka pozostawia ślady po przesunięciu i krem wydaje tzw. prychnięcia :).Trzeba bardzo uważać krem łatwo można przypalić i wówczas jest do wyrzucenia bo przechodzi smakiem spalenizny. Krem przykrywamy folia spożywczą i schładzamy po przestudzeniu w lodówce.Lekki krem z
białej czekolady:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, krem bogaty podgrzewamy do 45 C - lekko ciepły. Następnie krem wlewamy do rozpuszczonej ciepłej
czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitego i błyszczącego kremu. Odstawiamy by krem praktycznie był zimny ok. 29 C
Śmietanę ubijamy, nie może być zbyt zwarta . Do kremu z
czekolady dodajemy 50 g ubitej
śmietany i mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem. Na końcu dodajemy krem do pozostałej
bitej śmietany. Pamiętajmy by wszystko robić powoli i jednostajnie, najlepiej
miesza się małą trzepaczką.Przygotowujemy identycznie jak w przypadku kremu z
białej czekolady , z tym że podczas dodawania ubitej
śmietany do
czekolady dajemy tylko 40 g przy pierwszym mieszaniu :).Złożenie :Tortownice wykładamy folią spożywczą, układamy pierwszy blat , ponczujemy, wykładamy krem z
gorzkiej czekolady, blat, ponczujemy, krem z
białej czekolady, blat, ponczujemy. Całość wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Tort pokrywamy kremem maślanym, pokrywamy masą plastyczną.Nie bójcie się tych kremów są naprawdę proste w wykonaniu jeżeli robi się je według ścisłej kolejności i przestrzeganiu temperatur.Warto zaopatrzyć się w termometr, ja zakupiłam taki ma duży zakres temperatury i sprawdza się świetnie.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy