ßßß

Składniki :Biszkopt:Biszkopt wykonany z tego przepisu tortownica 24 cm. Przepis tuKrem cukierniczy bogaty :Z podanych proporcji wyjdzie około 250 g do kremów potrzebujemy po 100 g ,ale podzielcie krem na połowę :)125 g tłustego mleka50 g śmietany 36 %60 g cukru kryształu42 g żółtek ( około 4 szt. zależy od wielkości najlepiej M)12 g mąki pszennej1/4 laski wanilii100 g kremu cukierniczego125 g białej czekolady225 g śmietany 36 %100 g kremu cukierniczego175 g gorzkiej czekolady 55 %175 g śmietany 36 %Opis wykonania :Krem bogaty :Łączymy w garnku mleko i śmietanę, podgrzewamy do temp. 80 C - będzie się wyłaniać cienka błonka tłuszczu na powierzchni. Odstawiamy. Żółtka mieszamy z cukrem, ale bez ubijania! To ważne. Dodajemy do żółtek mąkę i ponownie mieszamy bez ubijania, na końcu dodajemy miąższ z wanilii.Do żółtek wlewamy gorącą mieszankę mleka i śmietany, cały czas mieszając trzepaczką.Ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy do osiągnięcia 85 C ---krem jest gotowy, gdy trzepaczka pozostawia ślady po przesunięciu i krem wydaje tzw. prychnięcia :).Trzeba bardzo uważać krem łatwo można przypalić i wówczas jest do wyrzucenia bo przechodzi smakiem spalenizny. Krem przykrywamy folia spożywczą i schładzamy po przestudzeniu w lodówce.Lekki krem z białej czekolady:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, krem bogaty podgrzewamy do 45 C - lekko ciepły. Następnie krem wlewamy do rozpuszczonej ciepłej czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitego i błyszczącego kremu. Odstawiamy by krem praktycznie był zimny ok. 29 CŚmietanę ubijamy, nie może być zbyt zwarta . Do kremu z czekolady dodajemy 50 g ubitej śmietany i mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem. Na końcu dodajemy krem do pozostałej bitej śmietany. Pamiętajmy by wszystko robić powoli i jednostajnie, najlepiej miesza się małą trzepaczką.Przygotowujemy identycznie jak w przypadku kremu z białej czekolady , z tym że podczas dodawania ubitej śmietany do czekolady dajemy tylko 40 g przy pierwszym mieszaniu :).Złożenie :Tortownice wykładamy folią spożywczą, układamy pierwszy blat , ponczujemy, wykładamy krem z gorzkiej czekolady, blat, ponczujemy, krem z białej czekolady, blat, ponczujemy. Całość wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Tort pokrywamy kremem maślanym, pokrywamy masą plastyczną.Nie bójcie się tych kremów są naprawdę proste w wykonaniu jeżeli robi się je według ścisłej kolejności i przestrzeganiu temperatur.Warto zaopatrzyć się w termometr, ja zakupiłam taki ma duży zakres temperatury i sprawdza się świetnie.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy