ßßß Cookit - przepis na Lekki krem z białej czekolady:

Lekki krem z białej czekolady:

nazwa

Wykonanie

Torcik z kremem z białej i gorzkiej czekolady
Kolejny torcik tym razem wykonałam krem z białej i gorzkiej czekolady na bazie kremu z żółtek. Przepis pochodzi z książki Desery- porady cukiernika, Giovanni Pina. Kremu użyłam również do swojego urodzinowego tortu tak więc przekrój już wam pokażę :). Oba kremy idealnie się uzupełniają cudownie słodki z białej czekolady i lekko gorzki mmm... pychota spróbujcie sami. Tak jak wspomniałam bazą obu kremów jest krem cukierniczy bogaty, który sam w sobie mimo że jest słodki można wykorzystać jako nadzienie do eklerów, małych ptysi i innych ciast. Pomysł na torcik zapożyczyłam z bloga mojedekorado.blogspot.com
Składniki :
Biszkopt:
Biszkopt wykonany z tego przepisu tortownica 24 cm. Przepis tu
Krem cukierniczy bogaty :
Z podanych proporcji wyjdzie około 250 g do kremów potrzebujemy po 100 g ,ale podzielcie krem na połowę :)
125 g tłustego mleka
50 g śmietany 36 %
60 g cukru kryształu
42 g żółtek ( około 4 szt. zależy od wielkości najlepiej M)
12 g mąki pszennej
1/4 laski wanilii
100 g kremu cukierniczego
125 g białej czekolady
225 g śmietany 36 %
100 g kremu cukierniczego
175 g gorzkiej czekolady 55 %
175 g śmietany 36 %
Opis wykonania :
Krem bogaty :
Łączymy w garnku mleko i śmietanę, podgrzewamy do temp. 80 C - będzie się wyłaniać cienka błonka tłuszczu na powierzchni. Odstawiamy. Żółtka mieszamy z cukrem, ale bez ubijania! To ważne. Dodajemy do żółtek mąkę i ponownie mieszamy bez ubijania, na końcu dodajemy miąższ z wanilii.
Do żółtek wlewamy gorącą mieszankę mleka i śmietany, cały czas mieszając trzepaczką.
Ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy do osiągnięcia 85 C ---krem jest gotowy, gdy trzepaczka pozostawia ślady po przesunięciu i krem wydaje tzw. prychnięcia :).
Trzeba bardzo uważać krem łatwo można przypalić i wówczas jest do wyrzucenia bo przechodzi smakiem spalenizny. Krem przykrywamy folia spożywczą i schładzamy po przestudzeniu w lodówce.
Lekki krem z białej czekolady:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, krem bogaty podgrzewamy do 45 C - lekko ciepły. Następnie krem wlewamy do rozpuszczonej ciepłej czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitego i błyszczącego kremu. Odstawiamy by krem praktycznie był zimny ok. 29 C
Śmietanę ubijamy, nie może być zbyt zwarta . Do kremu z czekolady dodajemy 50 g ubitej śmietany i mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem. Na końcu dodajemy krem do pozostałej bitej śmietany. Pamiętajmy by wszystko robić powoli i jednostajnie, najlepiej miesza się małą trzepaczką.
Przygotowujemy identycznie jak w przypadku kremu z białej czekolady , z tym że podczas dodawania ubitej śmietany do czekolady dajemy tylko 40 g przy pierwszym mieszaniu :).
Złożenie :
Tortownice wykładamy folią spożywczą, układamy pierwszy blat , ponczujemy, wykładamy krem z gorzkiej czekolady, blat, ponczujemy, krem z białej czekolady, blat, ponczujemy. Całość wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Tort pokrywamy kremem maślanym, pokrywamy masą plastyczną.
Nie bójcie się tych kremów są naprawdę proste w wykonaniu jeżeli robi się je według ścisłej kolejności i przestrzeganiu temperatur.Warto zaopatrzyć się w termometr, ja zakupiłam taki ma duży zakres temperatury i sprawdza się świetnie.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/01/torcik-z-kremem-z-biaej-i-gorzkiej.html