ßßß


Składniki na ciasto (przepis ze strony „Moje Wypieki”):200 g mąki pszennej4 jajka200 ml mleka170 ml oleju rzepakowego1,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii40 g kakao (w oryginale 80 g)1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 litra mleka350 g wiórek kokosowych100 g masła2 łyżki mleka w proszku1/2 szklanki cukru4 łyżeczki żelatyny + 3 łyżeczki zimnej wodySkładniki na polewę czekoladową:100 g gorzkiej czekolady60 g masła100 ml śmietany kremówki 36%Wykonanie ciasto czekoladowe:W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy je na blachę (30×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok.30 min, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ciasto przekrawamy na 2 blaty. Ciasto czekoladowe z tego przepisu wyrasta tworząc na wierzchu wybrzuszenia, które zacinamy, aby wyrównać powierzchnię do przekładańca.Wykonanie kokosowy środek:Żelatynę wsypujemy do filiżanki i zalewamy wodą. Odstawiamy. W tym czasie mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło, cukier i wiórki kokosowe oraz mleko w proszku. Całość zagotowujemy i mieszamy do łączenia składników. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 5 minut aż masa lekko zgęstnieje. Zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia.Wykonanie polewa czekoladowa:Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.Na dolny blat ciasta wykładamy masę kokosową, przykrywamy drugą częścią ciasta i dociskamy. Wierzch zalewamy polewą czekoladową.Smacznego!