Wykonanie
Kokosowy przekładaniec jak słynny batonik, czyli …
czekoladowe ciasto przełożone dużą ilością kokosowej masy, polane aksamitną
czekoladową polewą! Polecam jako ciasto rodzinne na weekend.



Składniki na ciasto (przepis ze strony „Moje Wypieki”):200 g
mąki pszennej4
jajka200 ml
mleka170 ml
oleju rzepakowego1,5 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii40 g
kakao (w oryginale 80 g)1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 litra
mleka350 g wiórek
kokosowych100 g
masła2 łyżki
mleka w proszku1/2 szklanki
cukru4 łyżeczki
żelatyny + 3 łyżeczki zimnej
wodySkładniki na
polewę czekoladową:100 g
gorzkiej czekolady60 g
masła100 ml
śmietany kremówki 36%Wykonanie ciasto
czekoladowe:W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy
jajka z
cukrem,
mlekiem,
olejem i ekstraktem z
wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj.
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy je na blachę (30×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok.30 min, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ciasto przekrawamy na 2 blaty. Ciasto
czekoladowe z tego przepisu wyrasta tworząc na wierzchu wybrzuszenia, które zacinamy, aby wyrównać powierzchnię do przekładańca.Wykonanie
kokosowy środek:
Żelatynę wsypujemy do filiżanki i zalewamy
wodą. Odstawiamy. W tym czasie
mleko wlewamy do rondla, dodajemy
masło,
cukier i
wiórki kokosowe oraz
mleko w proszku. Całość zagotowujemy i mieszamy do łączenia składników. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 5 minut aż masa lekko zgęstnieje. Zestawiamy z palnika i dodajemy
żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia.Wykonanie
polewa czekoladowa:Do rondla wlewamy
śmietanę, dodajemy
masło i połamaną
czekoladę. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.Na dolny blat ciasta wykładamy masę
kokosową, przykrywamy drugą częścią ciasta i dociskamy. Wierzch zalewamy
polewą czekoladową.Smacznego!