Klasyczny keks pieczony z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Mnóstwo kolorowych bakalii zatopionych w cieście z lekką cytrynową nutą. Oprószony cukrem pudrem pięknie prezentuje się na świątecznym stole.Składniki:2 szklanki mąki pszennej (ok. 320 g) + 1 łyżka do obtaczania bakalii180 ml oleju rzepakowego3 duże jajka¾ szklanki cukru1 ½ łyżeczki proszku do pieczenieskórka otarta z 1 cytrynysok z jednej cytryny100 g rodzynek200 g owoców kandyzowanych100 g pokrojonych orzechów włoskich50 g suszonych moreli, pokrojonych w kostkę50 g mieszanki suszonej żurawiny, miechunki i dzikiej różyWykonanie:Olej zmiksować z jajkami i cukrem na puszystą masę, następnie partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę i sok z cytryny. Zmiksować, a następnie wmieszać bakalie obtaczane w mące. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec ok. 60 min (do suchego patyczka) w temperaturze 175 st. C. W trakcie pieczenia wierzch ciasta można przykryć papierem, aby się zbytnio nie spiekł.Ciasto po wystygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku lub w foli spożywczej, aby zbytnio nie wyschło. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.Smacznego!