ßßß Cookit - przepis na KEKS DELIKATNY

KEKS DELIKATNY

nazwa

Wykonanie

13 kwietnia 2014
Ciasta z bakaliami należą do moich ulubionych. Kocham szczególnie keksy. Dziś przepis na niezwykle delikatne i puszyste ciacho pełne suszonych owoców. Przepis jest bardzo prosty.
KEKS DELIKATNY
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g masła
5 jajek
3/4 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
3 łyżki rodzynek
10 suszonych śliwek
100 g orzechów włoskich
3 łyżki suszonej żurawiny
10 suszonych daktyli
10 suszonych moreli
ponadto
lukier rzadki
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce). Łączymy składniki. Następnie dokładamy naprzemiennie jedno jajko i jedną łyżkę przesianej przez sito mąki. Gdy składniki połączą się dokładnie wsypujemy proszek do pieczenia, wlewamy spirytus oraz sok z cytryny.
Bakalie kroimy wedle uznania. Umieszczamy je w miseczce i oprószamy 1 łyżką mąki pszennej (owoce nie będą opadały na dno ciasta). Dodajemy bakalie do ciasta i mieszamy całość delikatnie drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Pieczemy je 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Keksa studzimy na kratce kuchennej, a całkowicie chłodnego polewamy lukrem. Możemy go udekorować dodatkowo owocami kandyzowanymi.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/keks-delikatny.html