Wykonanie
13 kwietnia 2014

Ciasta z
bakaliami należą do moich ulubionych. Kocham szczególnie keksy. Dziś przepis na niezwykle delikatne i puszyste ciacho pełne
suszonych owoców. Przepis jest bardzo prosty.KEKS DELIKATNYSkładniki:250 g
mąki pszennej250 g
masła5
jajek3/4 szklanki
cukrusok z 1
cytryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
spirytusu3 łyżki
rodzynek10 suszonych
śliwek100 g
orzechów włoskich3 łyżki
suszonej żurawiny10
suszonych daktyli10
suszonych moreliponadto
lukier rzadki
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo
cukier (łyżka po łyżce). Łączymy składniki. Następnie dokładamy naprzemiennie jedno
jajko i jedną łyżkę przesianej przez sito
mąki. Gdy składniki połączą się dokładnie wsypujemy
proszek do pieczenia, wlewamy
spirytus oraz
sok z cytryny.
Bakalie kroimy wedle uznania. Umieszczamy je w miseczce i oprószamy 1 łyżką
mąki pszennej (
owoce nie będą opadały na dno ciasta). Dodajemy
bakalie do ciasta i mieszamy całość delikatnie drewnianą łyżką.Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem keksówki. Pieczemy je 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Keksa studzimy na kratce kuchennej, a całkowicie chłodnego polewamy lukrem. Możemy go udekorować dodatkowo
owocami kandyzowanymi.


Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.