Wykonanie
Wspaniały przepis, bardzo często w taki sposób przygotowuję
karkówkę, aż sama się dziwię, że wcześniej ten przepis nie znalazła się na blogu!
Cynamon,
jagody jałowca, świeżo zmielony
pieprz i
wino tworzą ciekawą kompozycję
smakową. Warto dodać, że w przepisie nie ma ani 1 grama
soli!



Składniki:1 duża
karkówka w całości2 łyżki
olejukilka cienkich plastrów
słoniny lub
surowego boczkukilka sparzonych liści z
kapustymarchewcebulaziemniakijabłko / jeśli ktoś chce, ja nie dałam/
cynamon,
pieprzjagody jałowca1 szklanka białego
półwytrawnego wina (dałam czerwonego)Wykonanie:
Karkówkę myjemy i osuszamy, a następnie oprószamy
cynamonem i świeżo zmielonym
pieprzem. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
Marchew,
ziemniaki i
cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry.Na dno brytfanny lub dużego zamykanego naczynia żaroodpornego wlewamy
olej i układamy plastry
słoniny, a na nie sparzone liście
kapusty. Na tak przygotowany spód układamy
karkówkę w całości.
Mięsko okładamy plastrami
marchwi,
ziemniaków i
cebuli. Całość posypujemy jeszcze
cynamonem,
pieprzem i
jagodami jałowca, wstawiamy pod przykryciem do piekarnika (temperatura 180 st. C) i pieczemy do miękkości. Podczas pieczenie wlewamy
wino.Kawałki
karkówki podajemy z upieczonymi warzywami.
Karkówkę możemy również odstawić do przestygnięcia i zimną kroić w plastry na kanapki. Idealnie smakuje z
musztardą.Smacznego!