Wykonanie
Naprawdę słodki kawałek ciasta… rozpływający się w ustach mus z
jabłek na chrupiącym
orzechowym spodzie. Polecam!




Składniki:2 kg
jabłek½ szkl.
wody½ szkl.
cukruSkładniki na spód z
herbatników:1 ½ szkl. pokruszonych
herbatników czekoladowych1/3 szkl.rozpuszczonego
masłaSkładniki na masę
orzechową:1 szkl. golden
syrupu domowej roboty1/3 szkl. roztopionego
masła2
jajka1,5 szkl. posiekanych
orzechów włoskich½ szkl. pokrojonych
suszonych jabłekSkładniki na ciasto na wierzch:2 łyżki
mąki pszennej1
jajko1 łyżka
masła½ łyżeczki
cynamonu¼ łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
mlekaWykonanie:Spód z
ciastekCiastka rozkruszamy i mieszamy z roztopionym
masłem. Masą wyklejamy spód tortownicy (średnicy 23 cm) i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok.5 min.Masa orzechowaWszystkie składniki na masę
orzechową wkładamy do garnka, mieszamy i gotujemy ok.10min., aż masa zgęstniej. Masę wylewamy na podpieczony spód z
herbatników i odstawiamy do przestygnięcia.
Mus jabłkowaJabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Owoce przekładamy do garnka, podlewamy
wodą, posypujemy
cukrem i gotujemy na małym ogniu do miękkość.Ciasto na wierzchWszystkie składniki na ciasto wsypujemy do małej miseczki, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej (ciasto powinno być dość płynne, w razie potrzeby dolewamy
mleka lub dosypujemy
mąki).Mus z
jabłek przekładamy na
orzechowy spód, wierzch zalewamy
ciastem i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (tem. 170 st.C). Upieczony jabłecznik , przed podaniem, schładzamy kilka godzin w lodówce.Smacznego!